3D dívka s míčem děsí na silnici kanadské řidiče

Vancouver - Řidiče v kanadském Vancouveru překvapuje dítě vybíhající do vozovky za míčem. Nejde ale o skutečnou dívku. Jedná se o 3D animaci, kterou na silnici umístila policie v rámci kampaně za bezpečnost na silnicích. Ne všichni tento projekt schvalují. Podle kritiků může řidiče vyděsit tak, že způsobí nehodu.

Snad každý řidič se děsí chvíle, kdy mu dítě s míčem vběhne do vozovky. V kanadském Vancouveru je teď ale takových dětí na vozovce požehnaně, a to dokonce z popudu policie. Ta totiž instalovala do blízkosti škol nezvyklé 3D animace, optická iluze vzbudí v řidiči pocit, že na silnici si hraje dívka s míčem. Podle policie to donutí řidiče zpomalit. 

Z dálky to vypadá jako nějaké malůvky na silnici, je to jakýsi podlouhlý obraz. Když se ale blíží přijíždějící auto, obraz najednou vystoupí z vozovky a vypadá jako trojrozměrný. Ze vzdálenosti 30 metrů najednou řidič vidí, že před něj skočilo nepozorné dítě. 

A právě to někteří kritizují. Prý optickou iluzi nemusí řidiči odhalit, leknou se, že mají skutečně pod koly dítě, a mohli by tak způsobit nehodu.

Odborníci na bezpečnost v dopravě ale oponují, že takové opatření naučí řidiče připravit se na nečekané. Značku na silnici i proto doplňuje upozornění: Nejspíš nečekáte, že vám vběhne dítě do silnice.

Zdejší radnice si opatření chválí, prý řidiči před školami zpomalí. Radnice dodává, že obraz dítěte bude na silnicích ve Vancouveru jen týden.