Američané vzpomínali na oběti 11. září v klidu. Korán nehořel

New York - Floridská církev pastora Terryho Jonese se po několika dnech rozruchu rozhodla zrušit své plány na spálení 200 výtisků koránu. Terry Jones od svých plánů upustil i navzdory tomu, že nedostal slib, že v blízkosti blízkosti místa zničeného teroristickými útoky v USA nepostaví muslimové mešitu. Jeho původní hrozba prý splnila účel, protože poukázala na nebezpečné prvky islámu. Američané si tak mohli v klidu připomenout více než 3 000 obětí útoků z 11. září 2001.

Jones chtěl u příležitosti dnešního devátého výročí teroristických ůtoků na USA spálit na Floridě výtisky koránu. V pátek hrozbu pozastavil s tím, že dostal záruku, že v blízkosti zničeného Světového obchodního střediska nevznikne islámské centrum ani mešita, jak plánují newyorští muslimové. V pátek kvůli tomu Jones dorazil do New Yorku, aby o plánu na stavbu jednal.

Obama: Nenapadlo nás náboženství, ale al-Káida

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Prezident Barack Obama apeloval na Američany, aby udržovali při životě americké hodnoty a ideály, mezi něž patří náboženská tolerance. Na slavnosti v Pentagonu, jenž se 11. září 2001 stal jedním z cílů islámských teroristů, poukázal na to, že USA nejsou ve válce proti islámu, ale islámskému terorismu, a Jonesův plán označil za dar poskytnutý náborářům Al-Káidy. „Nevedeme válku proti islámu. Vedeme válku proti teroristickým organizacím, které islám překroutily nebo zneužily prapor islámu pro své destruktivní jednání,“ řekl Obama.

U hlavního symbolu teroristických útoků, u někdejšího Světového obchodního centra v New Yorku, se dnes shromáždili příbuzní a přátelé zdejších 2752 obětí a pokládali květiny. Předčítána byla jména všech obětí v abecedním pořádku.

K památníku u místa ztroskotání čtvrtého letadla v Pensylvánii dnes společně zamířily Michelle Obamová i bývalá první dáma USA Laura Bushová. Shromáždily se tam stovky lidí. Mnozí z nich přinesli americké vlajky nebo na sobě měli trička připomínající oběť 40 pasažérů a členů posádky letu 93 na lince z Newarku do San Franciska. Únosce tehdy přemohli samotní cestující, letoun však ztroskotal asi 100 kilometrů jihozápadně od Pittsburghu.

Jonesova hrozba splnila účel

Jones dnes vystoupil v ranním pořadu NBC Today a řekl, že pálení koránu teď už nepřipadá v úvahu. Cílem jeho církve prý bylo „poukázat na to, že islám obsahuje velmi nebezpečné a radikální prvky“. „Svůj záměr jsme splnili,“ řekl pastor. Podle původních zpráv chtěl o přemístění mešity a islámského centra, které má vzniknout poblíž pozemku Groung Zero, jednat s newyorským imámem Feisalem Abdulem Raufem. Teď Jones tvrdí, že žádný termín schůzky nemá, ale že doufá, že se jednou sejdou. Rauf schůzku popřel.

V Afghánistánu se stále demonstruje

Přes anoncované ustoupení od pálení koránu pokračují druhým dnem v Afghánistánu protesty. Lidé zapalují obchody a kontrolní policejní stanoviště. Tisíce lidí protestovaly také v Púli Alam, správním středisku provincie Lógar, ve které působí český rekonstrukční tým.

Protestující skandovali protiamerická hesla a policie musela vypálit do vzduchu varovné výstřely, když se rozvášněný dav pokoušel vniknout do domu guvernéra provincie. Demonstrace se dnes konaly také v hlavním městě Kábulu a ve čtyřech dalších provinciích.