Seehofer se zastal Steinbachové a vysídlence označil za demokraty

Berlín - Bavorský premiér Horst Seehofer se dnes na Dni vlasti německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy jednoznačně zastal předsedkyně pořádajícího Svazu vyhnanců (BdV) Eriky Steinbachové. Ta je v posledních dnech kritizována za údajné relativizování viny Německa na rozpoutání 2. světové války. Seehofer, který je ze své funkce patronem sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z českých zemí, stovkám shromážděných řekl, že jsou demokraty, a nikoli revanšisty.

„Jste upřímné demokratky a demokraté a žádní revanšisté,“ prohlásil bavorský premiér a předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) ve veletržním kongresovém centru na západě Berlína. Vysídlencům, jejichž střechovou organizací je Svaz vyhnanců, řekl, že jsou ukotveni v německém hospodářském a hodnotovém řádu i ústavním pořádku.

„Dokud budu ministerským předsedou, budeme my jako Bavorsko stát na straně vyhnaných z vlasti,“ prohlásil Seehofer, jenž v květnu oznámil záměr navštívit Prahu v doprovodu sudetských Němců.

Rozruch kolem kontroverzní poslankyně Steinbachové rozpoutaly její výroky uniklé z uzavřeného jednání vedení frakce vládních křesťanských demokratů. „Nic s tím nenadělám, že Polsko mobilizovalo už v březnu 1939,“ citoval ve čtvrtek kontroverzní poslankyni za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové server Welt Online.

Podle některých kritiků tím Steinbachová naznačila, že Polsko německé přepadení samo vyprovokovalo, protože mobilizovalo měsíce před samotným vypuknutím války. Tím údajně relativizovala jednoznačnou vinu nacistického Německa na rozpoutání konfliktu.

Steinbachová ve své řeči nařčení z pokrucování dějin odmítla. Podle agentury DPA v částečně rozlíceném projevu ke Dni vlasti ostře odmítla „soustředěnou akci“ proti ní a dalším čelným představitelům BdV.

Válku začali Němci, ale jedno barbarství nemůže ospravedlnit druhé

Steinbachová zdůraznila německou vinu na válce. „Každý v této zemi ví, kdo 2. světovou válku začal,“ řekla. „Hitler otevřel Pandořinu skříňku,“ dodala. Nato s ale poukazem na vyhánění Němců zdůraznila, že jedno barbarství nelze ospravedlňovat jiným. „Klást na lidská práva dvojí měřítko je samo o sobě paradoxní,“ řekla. Podtrhla, že lidská práva jsou nepromlčitelná a nezpochybnitelná i pro německé oběti světové války.

Kvůli jejím výrokům se Ústřední rada Židů v Německu vzdala členství ve správní radě nadace Útěk, vyhnání, usmíření, která dohlíží nad přípravami berlínského dokumentačního vysídleneckého centra. Z jeho vědecké rady se stáhlo i dokumentační a kulturní centrum německých Romů.

Výroky Steinbachové vyvolaly ostré reakce německých i polských politiků. Například polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski označil výroky Steinbachové za skandální. Podle něj prý budou „politici jako Erika Steinbachová navždy na okraji politického spektra“.