Srbové a Albánci se střetli kvůli basketbalu

Kosovska Mitrovica - V národnostně smíšené Kosovské Mitrovici se v noci na dnešek střetli Srbové a Albánci. Při potyčce byli zraněni dva příslušníci mezinárodních mírových sil. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Střety následovaly po sobotní výhře Turecka nad Srbskem v semifinále mistrovství světa v basketbalu.

Stovky lidí z jižní části města obývané převážně etnickými Albánci oslavovaly na břehu řeky Ibar turecké vítězství. Příslušníci menšinové srbské komunity na ně začali házet kamení. Při nepokojích musela zasahovat kosovská policie společně s příslušníky mírových sborů, byl uzavřen most přes řeku a pořádkové síly rozehnaly dav demonstrantů slzným plynem. Podle mluvčího jednotek NATO v Kosovu byli při incidentu lehce zraněni dva vojáci.

Kromě etnických Albánců žije v Kosovu také početná turecká komunita a Turecko je také jednou ze zemí, které nejvíce podporují nezávislost této bývalé srbské provincie. Nepokoje poukazují podle Reuters na přetrvávající etnické napětí pouhé dny poté, co Srbsko vzalo na vědomí rezoluci OSN potvrzující legitimitu vyhlášení kosovské nezávislosti.