Newyorský imám nedoporučil přesunutí mešity

New York - Pálení koránu by pro muslimy znamenalo katastrofu a posílilo by islámské extremisty. V televizi ABC to dnes řekl newyorský imám Feisal Abdul Rauf, který v největším městě USA prosazuje stavbu islámského střediska a mešity. Ústupek v případě plánované mešity a její přeložení dál od dějiště teroristických útoků v roce 2001 by podle něj bylo pro muslimy špatným poselstvím.

Pálení výtisků koránu plánoval floridský pastor Terry Jones, svůj záměr ale definitivně odvolal. Vyvolal ale nesouhlas ve světě a také demonstrace muslimů v Afghánistánu. Tři lidé při nich zemřeli. Rauf prohlásil, že pálení koránu by posílilo extrémisty a znásobilo riziko útoků na USA a americké zájmy. „V muslimském světě by to vyvolalo katastrofu,“ sdělil.

Mešita a středisko mají být postaveny nedaleko Ground Zero, tedy pozemku, na němž stávaly dvě věže Světového obchodního střediska. Islámští radikálové je 11. září 2001 unesenými letadly plnými pasažérů zničili. Na místě se v den výročí koná každoročně vzpomínkový ceremoniál a bylo tomu tak i v sobotu.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Rauf prohlásil, že debata kolem přeložení mešity posiluje protimuslimské nálady a strach z islámu. Ten je teď prý větší, než byl po útocích v roce 2001. „Obávám se, že v muslimském světě by se objevily novinové titulky o dalším útoku na islám v USA,“ řekl Rauf k přeložení mešity.

Podle něj se v muslimských zemích šíří nesprávný názor o tom, že se muslimům v USA žije špatně. „Jsou tady velmi šťastní a daří se jim tu dobře. Chrání nás zákon a politický systém. A to si muslimský svět musí uvědomit,“ prohlásil.

Rauf byl několikrát na náklady amerického ministerstva zahraničí na cestě po Blízkém východě, naposledy v srpnu. Podle ministerstva dokáže šířit správný obraz o postoji USA vůči náboženství muslimů.