V Mexiku bez výstřelu dopadli dalšího významného drogového bosse

Mexiko - Protinarkotický boj v Mexiku si může připsat další úspěšný zásah proti špičkám zdejšího mafiánského gangu. Mexické námořnictvo totiž v neděli ve středomexickém státě Pueblo dopadlo Sergia Villarreala Barragána zvaného El Grande, který figuroval na seznamu nejhledanějších obchodníků s drogami. Předpokládá se, že zadržený muž je jedním ze šéfů drogového kartelu Beltrána Leyvy.

Podle sdělení námořnictva nebylo během Villarrealova utajeného zatčení nutné použít střelné zbraně. Během zátahu byly zatčeny další dvě osoby, které bosse doprovázely. Na jeho dopadení byla vypsána odměna v přepočtu za dva miliony dolarů. „Je podezřelý z porušování federálních zákonů, organizovaného zločinu a zločinů proti lidským životům. Jeho zajetí je dalším úspěchem našeho boje proti narkomafii,“ prohlásil vládní mluvčí pro bezpečnostní otázky Alejandro Poire.

Kartelu Beltrána Leyvy od loňského prosince bezpečnostní síly zasadily už několik úderů. Právě v prosinci byl zabit vůdce bandy Arturo Bektrán Leyva, před necelými dvěma týdny byl zatčen další vůdce kartelu Edgar Valdez Villarreal přezdívaný La Barbie. Organizace, ve které od loňska El Grande a La Barbie soupeřili o moc, je teď podle mexické vlády velmi oslabená.

V Mexiku zadrželi dalšího z nejhledanějších bossů narkomafie (zdroj: ČT24)

Kartel Beltrána Leyvy patří k nejmocnějším zločineckým organizacím v zemi. Dříve byl součástí kartelu Sinaloa, po různých neshodách se od něj ale oddělil. Jeho hlavním působištěm je západní pobřeží Mexika. Sinaloa operuje především ve středním Mexiku, zatímco východní pobřeží ovládá brutální gang Zetas. Drogové kartely soupeří o kontrolu lukrativních pašeráckých cest do Spojených států v drogových válkách, jejichž součástí jsou přestřelky v ulicích, pumové útoky i inscenované popravy.

Boj s drogovými kartely se stal jednou z priorit vlády prezidenta Felipeho Calderóna. Zatčení dalšího drogového bosse by proto mohlo posílit pozici prezidenta, jež je v posledních měsících kritizován. Jeho oponenti mu vyčítají, že ozbrojený boj proti kartelům nepřináší výsledky. Od konce roku 2006 si násilí spojené s narkotiky vyžádalo přes 28 tisíc lidských životů.