Před řádným soudem stane první vězeň z Guantánama

New York - Před soudem dnes stane první vězeň převezený z Guantánama na americké území. Tanzanijec Ahmed Khalfan Ghaihlani čelí obvinění, že pomáhal s přípravou teroristických útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii, při nichž v roce 1998 přišlo o život 224 lidí a další tisíce osob utrpěly zranění. Je to první proces s někým, kdo strávil na Guantánamu několik let a teď stane v USA před řádným soudem, nikoliv jen před vojenskou komisí.

Podle úřadů pracoval Ghailani jako padělatel dokladů, instruktor ve výcvikovém táboře v Afghánistánu a propracoval se až na funkci osobního strážce vůdce této teroristické sítě Usámy bin Ládina. Byl ve skupině 14 „nejcennějších“ vězňů, kteří byli v září 2006 přesunuti z tajných věznic CIA ve světě na Guantánamo.

Ghailani čelí 286 obviněním. Omluvil se americké vládě i příbuzným obětí a přiznal, že dodal výbušniny k teroristickým útokům v Keni a v Tanzanii. Tvrdí ale, že o útocích dopředu nevěděl, a popírá i členství v al-Káidě. Podle obžaloby ale Ghailani teroristické útoky zorganizoval a podílel se na jejich přípravě; sám ale bomby nepoložil.

Rozhovor s Teodorem Marjanovičem (zdroj: ČT24)