Nehodu letadla ve Venezuele přežilo 36 lidí

Caracas - Nejméně 36 lidí přežilo pád letadla ve Venezuele. Úřady zatím potvrdily 13 mrtvých. Stroj státní společnosti Conviasa havaroval na vnitrostátní lince. Informace o počtu lidí na palubě se rozcházejí, příčina pádu letadla není známa. Některé zdroje uvádějí, že pilot ztratil kontrolu nad řízením. Podle venezuelského minstra dopravy a spojů spadl letoun ATR-42 krátce před přistání.

Guvernér státu Bolívar Francisco Rangel Gómez řekl, že na palubě bylo 51 lidí, z nichž 36 lidí přežilo a utrpělo vážná zranění. „Dnes se stal zázrak,“ prohlásil Gómez s odkazem na počet lidí, kteří katastrofu přežili. Těla všech obětí byla podle něj lokalizována, úřady je ale všechny zatím neidentifikovaly. Přeživší byli dopraveni do nemocnic, dva lidé ale později v i přes péči lékařů zemřeli.

Letoun údajně mířil z turisticky oblíbeného ostrova Margarita. Proč však stroj havaroval, není zatím jasné. Stroj spadl asi deset kilometrů od letiště poblíž vjezdu do hutního závodu Sidor (Siderúrgica de Orinoco). Zaměstnanci podniku byli mezi prvními, kteří přispěchali na pomoc.

Společnost Conviasa zahájila činnost v roce 2004. Operuje na linkách ve Venezuele a v karibské oblasti a létá také do Argentiny, Íránu a Sýrie. Poslední velké letecké neštěstí zaznamenala Venezuela předloni, kdy se v horách zřítil letoun soukromé společnosti Santa Bárbara. Všech 46 lidí na palubě zahynulo.