Vánoční terorista Mutallab se chce hájit sám

Detroit - Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab, obžalovaný z pokusu o útok na americké letadlo, odmítl své právníky a chce se hájit sám. Naznačil, že v některých bodech obžaloby vinu přizná výměnou za nižší trest. Mutallab se v prosinci pokusil vyhodit do vzduchu letadlo s 290 lidmi na lince do Detroitu, výbušninu měl ve spodním prádle, posádka ho ale přemohla.

Umar Farouk Abdul Mutallab už v lednu prohlásil, že se necítí vinen, teď ale naznačil, že by se mohl přiznat k některým bodům obžaloby, která ho viní z pokusu o atentát na letadlo na lince z Amsterodamu do Detroitu. Požaduje za to ale mírnější trest.

Mutallab navíc u 15 minutového slyšení u soudu požádal, aby se mohl hájit sám, protože prý jemu přidělení právníci nehájí jeho zájmy. „Rád bych se zastupoval sám,“ prohlásil Muttalab. Soudkyně mu to nedoporučila a přidělila mu nové právníky, kteří budou jeho konzultanty. Ti budou Mutallabovi s obhajobou pomáhat.

Třiadvacetiletý islámský radikál propašoval 25. prosince ve svém spodním prádle na palubu letadla z Amsterodamu do Detroitu silnou výbušninu, s níž se pokusil vyhodit letoun do vzduchu. Nálož ale nevybuchla. Mladík při výslechu řekl, že získal výcvik od al-Káidy v Jemenu. Muttalab je obviněn z pokusu užití zbraně hromadného ničení, pokusu o vraždu a dalších čtyřech zločinů.