Francie přes kritiku EU pokračuje s deportací Romů

Brusel - Vypovídání romských imigrantů z Francie vyvolalo nevoli Evropské komise. Eurokomisařka Viviane Redingová postup Paříže vůči Romům bez povolení k trvalému pobytu označila za ostudný a chce proti Francii zahájit proceduru pro porušení evropského práva. Paříž výroky eurokomisařky překvapily, ovšem nebude na ně reagovat. Dnes odpoledne bylo navíc z jižní Francie deportováno dalších 69 Romů, z toho 12 dětí.

„Čeho je moc, toho je příliš,“ prohlásila Redingová na adresu francouzské politiky vůči Romům. Podle komisařky Francie vyhošťováním Romů porušuje normy týkající se volného pohybu evropských občanů. Paříž bude mít prostor k reakci či nápravě situace. Pokud se situace nezmění, pak by mohla kvůli tomu skončit až před evropskou justicí.

Francie si ale z eurokomisařky zjevně moc nedělá, dnes totiž s deportací Romů pokračovala. Z letiště u Marseille na jihu země dnes odletělo letadlo s 69 rumunskými Romy do Bukurešti. Na palubě stroje rumunské společnosti Blue Air měla být stovka vyhoštěných osob, ale tři desítky jich na letiště nedorazily. Podle zástupce francouzského úřadu pro imigraci a integraci Alaina Testota Romové odletěli dobrovolně. Šéf romského sdružení pro region Provence-Côte d'Azur Alain Fourest ale akci označil za „hrůznou, skandální a nelegální maškarádu“. Podle něj Romové odletěli se strachem, protože jim jinak hrozil buď násilný odsun, nebo každodenní policejní šikana.

Komisařka se chystá předložit Evropské komisi do dvou týdnů návrh na zahájení právních kroků vůči Paříži. Aby takový proces vůbec začal, je ale nutný souhlas všech komisařů. „Osobně jsem přesvědčena, že Evropská komise nebude mít jinou možnost, než zahájit proti Francii procedury pro porušení práva. Mám v plánu to navrhnout předsedovi komise“ řekla komisařka, pod níž spadá i problematika lidských práv.

Redingová upozornila také na to, že i když Francie tvrdí, že politika vyhošťování není cílená proti Romům, existuje prý oběžník, který je namířen právě proti příslušníkům této menšiny. V pondělí však byl vydán nový oběžník s pokyny pro policejní prefekty jednotlivých departementů, jak mají rušit divoké tábory nelegálních přistěhovalců. Nově v dokumentu nejsou výslovně zmiňováni Romové, což právě tak vadilo Redingové.

Od začátku roku Francie vrátila už několik tisíc Romů bez patřičných povolení k pobytu zpět do jejich vlasti. Jen za poslední měsíc vyhostila do Rumunska a Bulharska asi 1 000 Romů. I dnes reaptriace pokračovaly, 69 rumunských Romů dnes ráno v Marseille odletělo zvláštním letadlem rumunské společnosti Blue Air do Bukurešti. Do své domoviny se dospělí vracejí s 330 eury, na děti vyplatila Francii stoeurový příspěvek.

Paříž odmítá kritiku, že repatriuje především romské občany Bulharska a Rumunska. Brání se, že vystěhovává především občany, kteří jsou ve Francii ilegálně, neboť jim vypršelo povolení k pobytu. Vystěhováním se prý navíc vláda snaží bojovat proti kriminalitě. Stávající praxi nehodlá kabinet měnit také proto, že v době klesající popularity prezidenta Sarkozyho je to právě likvidace problematických ghett, co přináší u velké části veřejnosti úspěchy.

Francouzský systém povoluje Romům z Evropské unie zůstat tři měsíce; poté musí vykázat výdělek a přispívat do systému sociálního pojištění. To však většina Romů neudělala, naopak skončila v nepovolených táborech, které úřady jeden po druhém likvidují.