Ruská opozice slaví malé vítězství: Microsoft jí dá zadarmo programy

Moskva - Americká firma Microsoft podpoří ruskou opozici. V rámci speciální licence budou moci místní nevládní organizace a nezávislá média využívat programy Microsoftu automaticky bezplatně. Firma tak chce zabránit tamním úřadům, aby lidi nepohodlné Kremlu pronásledovaly pod záminkou využívání pirátských programů. Právníci zastupující Microsoft také nebudou smět napomáhat ruské justici při postihu médií a občanských hnutí. Pro nevládní organizace je to alespoň malé vítězství.

Firma Microsoft již delší dobu nabízí nezávislým a nevládním organizacím svůj software za zvýhodněných podmínek. Ruské občanskoprávní a nevládní instituce však o této praxi neměly informace a využívaly ji jen minimálně. „Ty velké organizace mají licencované programy. Ale je to finanční zátěž a malé organizace v ruských regionech si je nemohu dovolit,“ vysvětluje Nikolaj Rybakov, ředitel ekologické nevládní organizace Bellona. V jiných případech úřady tak přísné nejsou.

Pirátské programy se dají běžně koupit v každém ruském městě. Bezpečnostní složky většinou organizují domovní prohlídky, když se opozice snaží upozornit na nějaký případ. Cílem je umlčet kritiky režimu a znemožnit jim práci. Obětí takové praxe se letos například stalo ekologické hnutí Bajkalská ekologická vlna, odbočky ruského hnutí Memorial, listy Novaja gazeta, Samarskaja gazeta a řada opozičních webů. V některých případech prý nezávislé organizace nabyly kancelářský software legálně, ale Microsoft je odmítal v právních sporech podpořit.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Právníci Microsoftu ruským úřadům dlouho nahrávali. Ze společnosti dělali oběť a volali po trestním stíhání. Žádosti ochránců práv, aby se do takových případů nenechal zatahovat, Microsoft dlouho odmítal. Zlomil ho až článek v deníku The New York Times, který na problém upozornil. O svém rozhodnutí podpořit zvláštním oprávněním ruské nezávislé struktury informovala firma Microsoft v pondělí na svém blogu.

„Jestliže Microsoft pochopil, že šlo o záminku, znamená to, že si v zahraničí všímají, co se v Rusku děje,“ říká aktivista Alexej Ivanov. Radost mu ale kalí fakt, že si úřady nakonec najdou jiný důvod k represím.