Mexiko oslavuje minulost a děsí se budoucnosti

Mexiko – Na den 16. září připadá v Mexiku oslava zahájení bojů za nezávislost na Španělsku. Ty začaly v roce 1810, tedy před dvěma sty lety, letošní výročí je tak velmi významné. Země je ale ve válce s drogovými kartely, a to charakter oslav mnohde silně ovlivňuje. Některá města, jako např. Ciudad Juaréz, veškeré oslavy dokonce zrušily. Od konce roku 2006 si násilí spojené s narkotiky vyžádalo v zemi přes 28 tisíc lidských životů.

Mexiko si připomíná 200 let od začátku boje proti španělským kolonizátorům z roku 1810. Úřady slibují, že to bude party století. Jenže stín na historickou událost vrhá současnost. „Mexiko i dnes čelí mnoha nepřátelům, ale ti nezvítězí, náš skvělý národ ubráníme,“ snaží se povzbudit Mexičany prezident Felipe Calderón.

Jen slavnostní pochod centrem Mexico City bude stát 45 milionů dolarů a výzkumy ukazují, že by 8 z 10 Mexičanů peníze radši utratilo jinak. „Tyhle peníze by lépe posloužily na vylepšení sociální a hlavně bezpečnostní situace v zemi,“ myslí si politický analytik John Ackerman z Národní mexické univerzity.

Rozpačité oslavy a strach z budoucnosti

Bezpečnostní situace v zemi je totiž katastrofální. V době, kdy země vede válku s narkomafií a kvůli obchodu s dogami umírají tisíce lidí ročně, není ani podle mnohých co oslavovat. Nejhorší je situace na severu země, kde kartely bojují o kontrolu tras do Spojených států. Některá těžce zkoušená města, třeba Ciudad Juaréz, oslavy kvůli obavám o bezpečnost obyvatel radši zrušila.

„Na jednu stranu je to významné výročí, na druhou jsme docela vyděšení z toho, co se v zemi děje,“ vystihuje náladu ve společnosti obyvatelka Mexiko City Guadalupe Mendozová. Symbolem oslav měl být 100metrový monument v Mexico City. Stal se ale spíš symbolem rozpačitosti a kontroverze kolem celého výročí. Slavnostní odhalení plánované na tento týden se kvůli průtahům se stavbou odkládá na příští rok.

„Jsme zkorumpovaný a krvelačný národ“

Mexiko ztrácí svoji ekonomickou i politickou pozici. Dělníci v Číně, kteří dříve dostávali platy, nad nimiž jejich mexičtí kolegové ohrnovali nos, již nyní vydělávají více. Role Mexika jako bezpečného místa pro uprchlíky byla silně otřesena srpnovým masakrem, při kterém členové drogových gangů zabili 72 uprchlíků především ze Střední Ameriky.

„Jsme vstřícní a pohostinní lidé, o tom není pochyb, ale s hrůzou zjišťujeme, že se z nás stal zkorumpovaný a krvelačný národ,“ píše v jednom ze svých periodik mexická katolická arcidiecéze.