Bojujte proti svým vládám, vyzval Zavahrí Turky a Pákistánce

Dubaj – Pákistánští a turečtí muslimové by měli povstat proti svým vládám, vyzval druhý nejvýznamnější muž al-Káidy Ajmán Zavahrí na zvukové nahrávce zveřejněné dnes na internetu. Podle něj pákistánská vláda pomalu reagovala při nedávných ničivých povodních. Turecká vláda se, jak řekl, podílí na zabíjení muslimů, když posílá vojáky do Afghánistánu.

„Hlavním zájmem vedení pákistánského státu a armády je plnit svá domácí i zahraniční konta dolary. A Pákistán i s jeho obyvateli může jít k čertu,“ cituje agentura Reuters z přibližně třičtvrtěhodinové nahrávky zveřejněné čtyři dny po výročí teroristických útoků z roku 2001.

Pákistánští muslimové by se proto podle Zavahrího měli vládě postavit stejně jako Turci, jejichž vojáci se v Afghánistánu „podílejí na zabíjení muslimů“.

„Křižácká invaze je lidsky i finančně oslabena“

Druhý nejmocnější muž al-Káidy se k atentátům z 11. září přímo nevyjádřil, komentoval pouze povstalecký boj hnutí Tálibán proti spojeneckým silám v Afghánistánu. „Bojovníci Džihádu… vedou vítězný boj, zatímco křižácká invaze je oslabena a krvácí lidsky i finančně,“ uvedl na nahrávce Zavahrí, který stejně jako jiní vysoce postavení islamisté považuje plány na stahování mezinárodních sil ze země za vítězství Tálibánu.

Ajmán Zavahrí
Zdroj: ČT24