V Afghánistánu skončila kampaň před parlamentními volbami

Kábul - V Afghánistánu skončila kampaň před sobotními parlamentními volbami. Tálibán znovu hrozí atentáty, terčem mají být zahraniční i afghánští vojáci, ale i voliči. Na bezpečnost má dohlížet 150 tisíc vojáků. Podle analytiků se do parlamentu může dostat řada nových poslanců, kteří by zajistili protiváhu vládě prezidenta Hamída Karzáího.

Zájemci o post poslanců měli poslední příležitost přesvědčit 17,5 milionu voličů. Do boje o 249 parlamentních křesel se pustilo 2 500 kandidátů. Většina slibuje lepší budoucnost, nechybí ale cynici, kteří mluví o úplně jiné motivaci: „Spoustě kandidátů jde jen o imunitu. Myslí, že když spáchali zločiny, tak pro ně parlament bude bezpečné místo,“ uvádí kandidát na poslance a bývalý ministr Ramzan Bašárdošt.

Už loňské znovuzvolení Hamída Karzáího prezidentem provázely rozsáhlé podvody a podobně to vypadá i tentokrát. Úřady oznámily, že v provincii Ghazní objevily tisíce falešných voličských průkazů. „Tyto volby nebudou dokonalé. Ale podle toho, jak probíhají přípravy a co dělají afghánské úřady, můžeme říct, že hlasování proběhne mnohem lépe než posledně,“ konstatoval šéf mise OSN v Afghánistánu Stefan de Mistura.

Tálibán nadále hrozí útoky

Nad volbami, považovanými za test stability, se také znovu vznáší stín teroristických útoků. Tálibán slíbil, že udělá všechno, aby je zablokoval. Hodlá napadat jak zahraniční vojáky, tak afghánskou armádu, policii i voliče. Tvrdí, že hlasování jen prodlužuje okupaci. Afghánské ministerstvo obrany ale ujišťuje, že volby budou bezpečné: „Na bezpečnost při volbách bude dohlížet 150 000 vojáků NATO a naší armády. To je mnohem víc než při minulém hlasování,“ uvedl mluvčí ministerstva.

V posledních týdnech při útocích zahynuli čtyři kandidáti na poslanecký mandát. Volební komise už teď hlásí, že z bezpečnostních důvodů nebude fungovat téměř 1 000 z celkových bezmála 7 000 hlasovacích míst.