Protiputinovská opozice chce jít do voleb společně

Moskva – Předáci menších ruských opozičních seskupení dnes oznámili vytvoření nové koalice Za Rusko bez svévole a korupce. Chtějí jít příští rok společně do parlamentních voleb a v roce 2012 i do voleb prezidentských s cílem změnit kurz Ruska od autoritářského k demokratickému režimu. Koalice má být otevřena i dalším opozičním uskupením a politikům a její vůdci se dnes před novináři zavázali, že na rozdíl od minulých dob nebudou své spory veřejně ventilovat. Zatím ale není jisté, zda úřady nové uskupení a jeho kandidáty vůbec zaregistrují.

Uskupení, jehož vznik dnes v Moskvě ohlásili Michail Kasjanov, Boris Němcov, Vladimir Ryžkov a Vladimir Milov, chce ještě před volbami získat nejméně 45 tisíc přívrženců, aby úřady nemohly žádost o registraci jen tak smést se stolu. V případě odmítnutí je připraveno zahájit sérii protestů. Poprvé hodlá o sobě dát vědět 9. října mítinkem v Moskvě. Výběr společného opozičního kandidáta do prezidentských voleb má vyjasnit během příštího roku.

„Naším cílem je svobodné, demokratické Rusko,“ prohlásil Němcov, který svého času býval místopředsedou ruské vlády, a slíbil, že nové uskupení nepřistoupí na zákulisní dohody s režimem Vladimira Putina. Nynější spor mezi Kremlem a moskevským starostou Jurijem Lužkovem podle bývalého premiéra Kasjanova prý svědčí o tom, že Putinova „mocenská vertikála“ se začíná rozpadat.

Rozhovor s Josefem Pazderkou (zdroj: ČT24)
Boris Němcov
Zdroj: ČT24