Výbuch minibusu v Turecku připravil o život 10 lidí

Istanbul - Na jihovýchodě Turecka u obce Gecitli zemřelo při explozi minibusu 10 lidí, nejméně tři další lidé byli zraněni. Příčina výbuchu se vyšetřuje. Vozidlo buď najelo na nášlapnou minu, nebo ho zasáhla exploze na dálku odpálené výbušniny. Minibus směřoval do Hakkari, správního střediska stejnojmenné provincie u hranic s Íránem a Irákem. Všechny oběti jsou civilisté, je mezi nimi i patnáctiměsíční dítě. Podezření z útoku padlo na kurdské separatisty, ti to však popírají.

Podobné útoky v minulosti prováděli Kurdové ze separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), obvykle ale na vojenské cíle. I minulý týden podnikli povstalci z PKK několik útoků na policii, čímž porušili příměří vyhlášené v srpnu s platností do 20. září. Úřady PKK podezírají, že stojí i za dvěma výbuchy v srpnu, které poškodily ropovod na východě Turecka. Mluvčí PKK v severním Iráku nicméně uvedl, že její vojenské křídlo s dnešním útokem nemá nic společného.

PKK, kterou Ankara, Evropská unie i USA považují za teroristickou, bojuje od roku 1984 za autonomii tureckého východu a jihovýchodu. Konflikt si vyžádal již nejméně 45 tisíc mrtvých.