Slovensko hlasuje v referendu, které nikdo nechce

Bratislava – Slováci rozhodují v referendu o budoucí podobě parlamentu. Počet poslanců Národní rady by mohl klesnout ze 150 na 100 a zúžila by se také jejich imunita; nově by se omezila pouze na vystoupení v parlamentu. Dalšími tématy, ke kterým se Slováci v hlasování vyjadřují, je snížení poslaneckých platů či zrušení poplatků za veřejnoprávní televizi a rozhlas. Referendum bude platné, pokud se ho zúčastní nadpoloviční většina voličů. Očekává se však nižší účast, což potvrdily i první hodiny hlasování. Během dopoledne se referenda zúčastnilo kolem 30 % voličů.

V plebiscitu Slováci rozhodují v šesti otázkách. Vedle zmíněných zásahů do života parlamentu mezi ně patří také zavedení limitu 40 000 eur (asi milion korun) na cenu aut kupovaných pro orgány veřejné správy. Zbývající dvě otázky z šestice se týkají možnosti volit po internetu a vynětí osob pověřených výkonem veřejné moci z možnosti uplatnit právo na odpověď podle tiskového zákona.

Hlasovací místnosti jsou otevřeny od 7:00 do 22:00. Neoficiální výsledky se očekávají kolem půlnoci, oficiální výsledky v neděli kolem poledne. Všechna referenda na Slovensku s výjimkou toho o vstupu země do Evropské unie byla zatím neplatná.

Sulík: Nepotřebujeme imunitu, limuzíny ani 150 poslanců

Slovensko nepředpokládá, že by bylo platné ani dnešní referendum, což potvrzuje i dosavadní nízká účast. Podle hlavního iniciátora referenda, předsedy vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka, bude hlasování fiasko, pokud se jej zúčastní méně než 400 000 lidí. Tolik podpisů totiž plebiscit iniciovalo.

„Nepotřebujeme imunitu, nepotřebujeme drahé limuzíny, nepotřebujeme ani 150 poslanců, milí občané, je to jen a jen ve vašich rukách,“ vyzval občany Sulík. Strana se však dál ve věci nijak výrazně neangažovala. SaS argumentuje tím, že čtyři z šesti bodů plebiscitu jsou součástí i programového prohlášení stávající vlády.

Stranám se nelíbí politický rozměr referenda

Právě původní angažovanost Sulíkovy strany ve věci referendu je přitom nejspíš jedním z důvodů, proč o hlasování není zájem. Strana se díky němu dostala v jarních volbách do parlamentu, a ostatní politici jej proto odmítají jako politickou kampaň SaS, z čehož plyne i jejich nevýrazná agitace. SaS původně předpokládala, že by se referendum konalo současně s volbami.

„Náš průzkum ukázal, že lidé mají zájem o jednotlivá témata; problémem je nízká účast, protože samotní politici se k referendu staví velmi nejednoznačně, a problémem je pravděpodobně i 50 % kvorum, které neplatí při žádných jiných volbách,“ konstatoval sociolog Martin Slosiarik z výzkumné agentury Focus.

Fico chtěl kvůli referendu Sulíka shodit z křesla

Politické angažmá SaS v referendu opakovaně kritizoval i šéf nejsilnější parlamentí strany, opozičního Smeru Robert Fico. Ten dokonce inicioval schůzi parlamentu, na níž chtěl Sulíka, jenž zastává funkci předsedy Národní rady, odvolat z jeho funkce. Sulíka se ovšem odvolat nepodařilo. Účast na referendu Fico voličům sociální demokracie rovněž nedoporučil.

Kvůli spornosti hlasování se někteří politici z SaS snažili lidi k urnám nalákat i alternativním způsobem. Lídr frakce Obyčejní lidé z kandidátky SaS a poslanec Igor Matovič kampaň pojal po svém – zaparkováním na chodníku záměrně porušil zákon, aby demonstroval výsady poslanecké imunity. „Ať se lidé podívají a pochopí, že je imunita opravdu absurdnost. Poslanec nemůže být bůh a mít větší práva než lidé, kteří ho volí,“ řekl Matovič.

  • Slovenské referendum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1958/195701.jpg
  • Richard Sulík autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1732/173109.jpg
  • Budova slovenského parlamentu zdroj: greenpeace.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1958/195707.jpg
  • Robert Fico autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1848/184765.jpg