Romská otázka vyvolala nedorozumění mezi Francií a Německem

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohlásil, že mu německá kancléřka Angela Merkelová oznámila záměr evakuovat romské tábory ve své zemi. To však vzápětí odmítl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, podle nějž kancléřka nic podobného neřekla a nejspíš se jedná o nějaké nedorozumění. Francouzský tisk dnes zase zpochybnil Sarkozyho tvrzení, že má podporu většiny zemí EU. Vyhošťování balkánských Romů z Francie vyvolalo živou diskusi a místy i ostrou výměnu názorů na čtvrteční vrcholné schůzce Evropské unie v Bruselu.

„Merkelová mi sdělila svou vůli přistoupit v příštích týdnech k evakuaci (romských) táborů,“ řekl Sarkozy na brífinku po čtvrtečním bruselském unijním summitu, jemuž dominovala otázka vyhošťování Romů z Francie. Nejvyšší představitel Francie přitom zdůraznil, že má v této otázce plnou podporu Merkelové a že i většina ostatních partnerů odmítla kritiku Francie ze strany Evropské komise. „Domnívám se, že se jedná o nedorozumění, protože kancléřka řekla veřejně, stejně jako to vyprávěla mně osobně, jak diskuse (se Sarkozym) probíhala, a nikdy z její strany nepadla podobná slova,“ podotkl Westerwelle k tvrzení Sarkozyho ohledně evakuace romských táborů v Německu. Něco takového by podle něj bylo dokonce v rozporu s německou ústavou.

Francouzský tisk dnes vyjádřil znepokojení nad podle něj silným napětím mezi Sarkozym a EU. Podle Midi Libre unijní summit přerostl ve velkou krizi, ve které Francie stanula v centru mezinárodní polemiky. Listy Les Dernieres Nouvelles d'Alsace a Sud-Ouest usoudily, že Sarkozy i Francie se ocitli v izolaci. „O situaci a kvalitě jeho spojenců hodně vypovídá to, že na jeho pomoc přispěchal jen (italský premiér Silvio) Berlusconi,“ uvedl Sud-Ouest. „Sarkozy a Berlusconi proti zbytku světa! Velké duše se nakonec vždy setkávají,“ ironizoval Dauphiné Libéré. „Likvidace nezákonných táborů, které nerespektují vlastnická práva a sanitární normy, není žádným porušením evropské legislativy. V tomto smyslu se Francie neprovinila. Háček je ale v tom, jak se to realizuje. Jistě ne tak, že se z jedné menšiny udělá obětní beránek,“ uzavírá Dernieres Nouvelles d'Alsace.

Prudkou debatu o romské otázce na summitu EU komentují i další evropské listy. Italský deník La Repubblica kritizuje postoj vlastního premiéra Berlusconiho, který stejně jako Sarkozy staví Romy „do pozice odpadu, a nikoli lidí“. „Oba dobře vědí, že tím riskují probudit nejnižší instinkty vlastního obyvatelstva. A přesto vědomě porušují konstrukci EU jen ze strachu, že by mohli ztratit vlastní moc. Temné doby nastávají tehdy, když vládcové padnou za oběť obavám, které sami vyvolávali, aby udrželi v mezích odpor občanů proti svému setrvávání u vlády,“ míní list.

„Deportace Romů z Francie uvrhla EU do bezprecedentní krize,“ píše španělský deník El País. „Pouze Evropská komise se dokázala Nicolasi Sarkozymu na summitu postavit, na většinu šéfů vlád členských zemí byl naproti tomu tristní pohled. Rozhodli se pro oportunistický postoj a postavili se na Sarkozyho stranu. Obzvlášť trapné divadlo předvedli v tomto směru šéfové vlád Španělska a Německa José Luis Zapatero a Angela Merkelová. Nikdo se neodvážil Sarkozyho za jeho výstřelky kritizovat,“ míní list.

Rakouskému deníku Die Presse je tato otázka jasná. „Zásadou našeho právního řádu je, že před zákonem jsou si všichni rovni, včetně těch obtížných. Smějí využívat svobodu pohybu v unii, smějí si budovat tábory tam, kde je to dovoleno, a smějí samozřejmě zajišťovat své živobytí jinak než pevným zaměstnáním 40 hodin týdně. Dokud nepáchají trestnou činnost nebo nezneužívají sociální systém dané země, mohou jako občané EU zůstat, kdekoli chtějí. Tak je to zapsáno v unijních smlouvách a musí to tudíž akceptovat i Francie. Odsun 8 000 Romů byl prostě nezákonný. To se může Nicolas Sarkozy spolu se svým přítelem Silviem Berlusconim durdit, jak chce. Bez jednotlivého posuzování individuálního chování nesmí být ani Romové nijak omezováni,“ zdůrazňuje list.