Likvidace skvrny přijde společnost BP na 9,5 miliardy dolarů

Miami – Odstranění obří mazlavé skvrny z hladiny i dna Mexického zálivu bude stát více než 9,5 miliardy dolarů (180 miliard korun). Podle společnosti BP, která provozovala poškozený vrt Deepwater Horizont, však účet za škody nadále stoupá. Každý další den stojí firmu dvanáct a půl milionu dolarů - tedy skoro 240 milionů korun. Ropný vrt se již podařilo zcela uzavřít, problémy kolem řešení poškozeného ekosystému či finančních kompenzací jsou však teprve na začátku.

O odškodnění se z nejrůznějších důvodů hlásí desítky tisíc lidí. Druhá největší ropná společnost v Evropě proto založila speciální fond, ve kterém je 20 miliard dolarů. Fond řeší na devatenáct tisíc požadavků za bezmála čtvrt miliardy dolarů. Podle nastávajícího šéfa BP Boba Dudleyho by však dvacetimiliardový fond měl na celkové pokrytí všech škod stačit.

Katastrofa, jejíž přesné příčiny se teprve vyšetřují, začala 20. dubna výbuchem ropné plošiny Deepwater Horizon, kterou BP provozovala. Při explozi zahynulo 11 pracovníků plošiny, která se dva dny poté potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa. Té od dubna do července vyteklo do moře na 800 milionů litrů. Únik suroviny se podařilo zastavit až 15. července, kdy BP poškozený vrt přikryla provizorním poklopem. Kryt ale fungoval pouze jako dočasné řešení.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Surovina zasáhla americké pobřeží od Floridy po Texas. Ropa způsobila značné ekologické škody, s nimiž se budou USA potýkat ještě roky, a podle pozorovatelů se stále v malé míře vyplavuje na břeh. Postiženy byly i ekonomické aktivity v oblasti a v neposlední řadě také společnost BP.

BP: Za havárii může série chyb

Podle společnosti může za největší ekologickou havárii v dějinách USA série chyb, kterých se dopustilo několik firem a pracovních týmů podílejících se na vrtných pracích. Zpráva z vyšetřování havárie v Mexickém zálivu je dlouhá 193 stran. „Rozhodnutí několika společností a pracovních týmů přispěla k nehodě, která vznikla díky sérii mechanických selhání, lidským rozhodnutím, technickým plánům a špatné komunikaci…“ píše v tiskovém prohlášení BP.