Do bagdádského muzea se vrátila část artefaktů ukradených za invaze

Bagdád - Irácké národní muzeum v Bagdádu získalo zpět 638 artefaktů, které do země už začátkem loňského roku vrátili Američané. Předměty se našly v úřadu iráckého premiéra Núrího Málikího. Jde o artefakty ukradené z muzeí během chaosu, který v Iráku vypukl po invazi v roce 2003. Skončily v USA, ale začátkem loňského roku byly navráceny. V Iráku však znovu zmizely a úřady nebyly schopny doložit, kde předměty jsou. Právě američtí vojáci sklidili celosvětovou kritiku za to, že během invaze nedokázali vzácné sbírky ochránit: Část byla rozkradena, část zničena. Z bagdádského muzea zmizelo na 15 tisíc cenností, zatím se vrátilo zhruba 6 000 z nich. Ukradené památky jsou v Jordánsku, v zemích Perského zálivu a v Evropě.

V neděli se našly ve skladu určeném pro kuchyňské náčiní Málikího úřadu krabice se 638 vzácnými předměty. Obsahovaly šperky, hliněné tabulky a bronzové sošky. Málikího úřad je vrátil Iráckému národnímu muzeu, ale zatím nevysvětlil, jak se k němu předměty dostaly. Státní ministr památek Kahtan Abbás Džuburí řekl, že šlo o nekvalifikované předání vrácených věcí.

Podle ředitelky Iráckého národního muzea Amíry Ajdanové jde o velmi vzácné artefakty. Některé z nich pocházejí ze začátku islámské éry, další z období Sumeru, Babylónu a z helénské doby. Jsou z odlišných období a různých měst.

Po invazi z roku 2003 bylo vyloupeno nejen národní muzeum v Bagdádu, ale také na 10 000 špatně střežených archeologických nalezišť v celé zemi. Ukradené předměty se už objevily na aukcích a Irák usiluje o to získat je zpět. Podle odhadů bylo po invazi z iráckých sbírek odcizeno několik desítek tisíc předmětů vypovídajících o 7 000 let staré mezopotamské civilizaci. Ačkoli se po nich pátrá na celém světě, zpět se jich podařilo získat necelou polovinu.

Sýrie před dvěma lety Iráku vrátila 700 odcizených předmětů. Byly mezi nimi zlaté mince i šperky. Několik ukradených artefaktů, včetně 11 achátových a alabastrových válečkových pečetidel z období 2 000 až 3 000 let před naším letopočtem, zabavili v květnu 2008 celníci v americké Filadelfii a téhož roku se předměty do Iráku vrátily.

Irácké národní muzeum v Bagdádu
Zdroj: ČT24