Ticho skončilo, Betancourtová vydává knihu o šestiletém zajetí

Paříž - Francouzsko-kolumbijská politička Ingrid Betancourtová vydává knihu s názvem Dokonce i ticho jednou skončí. Popisuje v ní šestileté utrpení, které prožila během zajetí levicovou gerilou z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), okolnosti svého zajetí v roce 2002, neúspěšné pokusy o útěk i ponižování ze strany povstalců. Sedmisetstránkovou zpověď napsala po svém osvobození v roce 2008. Kniha vychází ve Francii, Kolumbii, Brazílii, Španělsku, Portugalsku a ve Spojených státech.

Betancourtovou a dalších 14 rukojmí osvobodili kolumbijští vojáci před dvěma lety pomocí lsti. Tajní agenti pronikli do vedení organizace a vydali falešný příkaz, že 15 zajatců má být převezeno na jiné místo. Humanitární pracovníci, kteří to měli provést, byli zase maskovaní vojáci. Při akci nepadl jediný výstřel.

Jak uvedl spolupracovník ČT Jan Šmíd, knihkupci jsou s objednáváním knihy opatrní. Od události uplynuly už dva roky a není jisté, zda skutečnost, že Betancourtová měla úzký vztah s francouzským expremiérem Dominiquem de Villepinem, který se také zasazoval o její propuštění, bude pro čtenáře dostatečným magnetem. Podle kritiků je nicméně kniha napsaná dobře a má i ambice získat nějakou literární cenu.

Dílo má Betancourtové nejen vydělat peníze, ale hlavně změnit její image. V Kolumbii má totiž o političce 80 procent lidí negativní mínění. K tomu v neposlední řadě přispělo i to, že Betancourtová v červenci zažalovala Kolumbii o bezmála sedm milionů dolarů jako kompenzaci za zajetí. Tamní vládu její žaloba pobouřila a úřady připomněly, že vojáci při její záchraně riskovali své životy a že ji v roce 2002 včas varovali, aby během prezidentské předvolební kampaně nejezdila na jih země, kde jí hrozilo od levicových povstalců nebezpečí.

Podle bývalé asistentky obsahuje kniha lži a sprosťárny

Betancourtová líčí v knize horšící se vztahy mezi zajatci, zejména mezi ní a její bývalou poradkyní Clarou Rojasovou, která byla zajata společně s ní. Právě Rojasová ale dnes prohlásila, že si politička vymýšlí a že kniha obsahuje „lži a sprosťárny“. V knize prý Betancourtová tvrdí, že Rojasová prosila FARC o svolení donosit své dítě v zajetí. „Jak se může (Betancourtová) odvážit tolik si vymýšlet, když nemá žádné důkazy. To je hanba,“ řekla Rojasová.

Rojasová také tvrdila, že ji někdejší kandidátka na kolumbijskou prezidentku přesvědčovala, aby svého syna Manuela, jenž se narodil v zajetí, přenechala na výchovu FARC. Betancourtovou za její chování v zajetí kritizovali i další bývalí rukojmí, kteří byli z rukou FARC osvobozeni.

Bývalá politička v knize přiznává, že měla mezi rukojmími svým způsobem prominentní postavení, protože se o ni svět více zajímal. Tvrdí, že to považovala za výhodu pro všechny, protože tak zajatci FARC dostali pro světovou veřejnost tvář. Prý si neuvědomila, že tak ostatní zastiňuje a oni se cítí ještě opuštěnější.

Manžel Betancourtové žádá o zmrazení jejího majetku

Kolumbijský soud nyní rozhoduje, jestli zmrazí majetek Betancourtové - jde o nemovitosti ve Spojených státech a Francii i honorář za memoáry. Požádal o to v rozvodovém řízení její manžel Juan Carlos Lecompte. „Čekám už rok a osm měsíců, až si udělá čas a promluví se mnou. Nebudu čekat další rok, až bude mít chuť rozvod řešit. Obstavení majetku nemůže ignorovat tak, jako mě,“ prohlásil. O rozvod zažádal, když se provalilo, že Ingrid měla v zajetí poměr s dalším rukojmím. Od té doby sbírá důkazy o tom, že se v zajetí nechovala tak čestně, jak sama tvrdí.