Japonsko propustí z vazby čínského kapitána

Tokio - Japonsko dnes rozhodlo o propuštění kapitána čínské rybářské lodi, kterého zadrželo začátkem září. Jeho plavidlo se tehdy srazilo se dvěma japonskými hlídkovými čluny ve sporných vodách Východočínského moře. Peking požadoval okamžité propuštění námořníka. Japonci ho obviňovali, že do lodí pobřežní stráže vrazil úmyslně. K incidentu došlo v oblasti, na kterou si dělají nárok obě země a vyvolal mezi Čínou a Japonskem diplomatickou roztržku.

Čína poté, co Japonsko 7. září zadrželo čínskou rybářskou loď ve sporných vodách kolem ostrovů Senkaku (Tiao-jü-tchaj), požadovala okamžité propuštění posádky i jejího kapitána Čana Čchü-siunga. Čtrnáct členů posádky Japonsko propustilo o týden později, kapitán ale zůstával až do dneška ve vazbě. Japonské úřady zvažovaly, zda proti němu vznesou nějaké obvinění. Nakonec ale žádné vzneseno nebude.

Prokuratura na Okinawě v jižním Japonsku rozhodla o propuštění vzhledem k negativnímu dopadu incidentu na vztahy s Čínou. Případ totiž vyvolal mezi zeměmi diplomatickou roztržku. Peking přerušil s Tokiem kontakty na vysoké úrovni. „Pravděpodobně k incidentu došlo náhodou. Navíc další zadržování a vyšetřování kapitána by mělo nepřiměřený dopad na Japonsko a vzájemné vztahy s Čínou,“ vysvětlil zástupce státního prokurátora Toru Suzuki.

Čína už poslala do Japonska letoun, který má dopravit kapitána zpět do vlasti. Japonské ministerstvo zahraničí ovšem i dnes zdůraznilo, že jakýkoli postup japonské justice proti kapitánovi je „nezákonný a neplatný“.

Rozhodnutí Japonska přichází den poté, co byli v Číně zadrženi čtyři Japonci. Úřady je obvinily z ilegálního filmování vojenských objektů a z neoprávněného vstupu do vojenské zóny. Pracovníci stavební společnosti Fudžita prováděli průzkum oblasti kvůli likvidaci chemických zbraní, jež tam japonská armáda zanechala po druhé světové válce. „Dostali jsme krátký dopis od jednoho z našich čtyř zaměstnanců, ve kterém nás žádal o pomoc. Doufáme, že budou propuštěni co nejdřív,“ řekl k tomu ředitel společnosti Fudžita Tacuro Cučija.

Ostrovy Senkaku

Sporných osm ostrůvků ve Východočínském moři s názvem Senkaku (japonsky) nebo Tiao-jü-tchaj (čínsky) si nárokuje jak Čína s Tchaj-wanem, tak Japonsko. Jde o neobydlené ostrovy, které však ukrývají významná naleziště ropy a zemního plynu. Japonsko ostrovy obsadilo v roce 1885, Čína ale tvrdí, že ostrovy jí patří už od 16. století. Spor by mohl vyřešit čínský návrh na společnou těžbu s Japonskem.

Japonská pobřežní stráž
Zdroj: ČT24