Na Hrách Commonwealthu v Indii se schyluje ke skandálu

Dillí - V noční můru se pro pořadatelskou zemi mění Hry Britského společenství v Indii. Vedle značných organizačních, stavebních a bezpečnostních problémů, kvůli nimž některé země dokonce odložily svůj příjezd, vypukl kolem her skandál. Televize CNN totiž přinesla důkazy o tom, že sportoviště v Dillí stavěly i malé děti. Některým bylo jen sedm let. Kromě dětské roboty v otřesných podmínkách svět kritizuje také stav nových budov. Atleti mají obavy o svou bezpečnost, někteří z nich se proto z her odhlašují. Hry se budou konat od 3. do 14. října. Očekává se, že se jich zúčastní na 10 000 sportovců ze 71 zemí a území, kteří budou soupeřit v sedmnácti disciplínách.

Indie se na poslední chvíli snaží dokončit areál, kvůli dosud nepostačujícím ubytovacím podmínkám pro sportovce už odložily svůj příjezd delegace Kanady, Skotska a Nového Zélandu a naléhají na organizátory, aby závady co nejrychleji odstranili. Ze sportovního svátku, který měl Indii představit jako sebevědomou regionální mocnost, se tak pomalu stává mezinárodní ostuda.

První ročník Her britského impéria (pořádaný dnes pod názvem Hry Britského společenství nebo Hry Commonwealthu) byl zahájen 16. srpna 1930 v kanadském Hamiltonu. Od té doby se tento sportovní svátek koná každé čtyři roky (s přestávkou v letech 1938 až 1950). Kromě řady známých olympijských disciplín se na nich soutěží i v řadě sportů, které se hrají hlavně v zemích britského společenství, například v bowlsu (obdobě curlingu či pétanque), sedmičkovém ragby (obvyklý počet hráčů jednoho týmu je 15) či netballu, který se podobá košíkové. Historicky nejúspěšnějším účastníkem her je Austrálie, která dokázala vyhrát v pořadí zemí v deseti z celkem 18 ročníků.

Přípravy her narušily monzunové deště a následné záplavy, potíže při stavbě areálu nebo zřícení mostu pro pěší vedoucího k hlavnímu stadionu, při němž se před třemi dny zranily na tři desítky lidí. V některých budovách určených pro sportovce stále nefunguje kanalizace, není hotová elektrická instalace a místnosti potřebují vyčistit a vybavit nábytkem. Nedostatky vykazují i některé společné prostory; v tělocvičně určené pro vzpěrače se zřítila část stropu. Nedávný útok na dva turisty u jedné z místních mešit vyvolal také obavy o bezpečnost návštěvníků her.

 Hry Britského společenství (Commonwealthu) jsou obdobou olympijských her. Účastní se jich sportovci ze sedmi desítek zemí, z nichž většina je členy Britského společenství národů. Samostatně v nich soutěží například sportovci Anglie, Skotska a Irska. Svá družstva na hry vysílají například i ostrovy Guernsey, Jersey a Man.

  • Sportoviště v Dillí stavěly i malé děti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1974/197381.jpg
  • Stavba sportoviště pro Hry Britského společenství v Dillí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1974/197384.jpg
  • Sportoviště v Dillí stavěly i malé děti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1974/197380.jpg