Boj o šest pandích ošetřovatelů jde do finále

Peking - Do závěrečné fáze se dostala celosvětová soutěž, kterou letos vyhlásila přírodní rezervace v jihozápadní Číně na obsazení šesti míst ošetřovatelů pand velkých. Skupina 12 finalistů nyní projde školením na zacházení s pandami a péči o ně přímo v rezervaci v provincii S'-čchuan. Příští týden polovina z nich vypadne a výherci stráví s pandami měsíc. Projekt Panda organizuje chovatelské středisko v Čcheng-tu na jihozápadě Číny a Světový fond na ochranu přírody (WWF). Jeho cílem je přitáhnout větší pozornost k osudu těchto ohrožených šelem.

Do projektu se původně přihlásilo na 60 000 uchazečů z celého světa. Do závěrečného kola v s'-čchuanské metropoli Čcheng-tu se probojovali zájemci mimo jiné ze Švédska, Jižní Afriky a Japonska. Šest vítězů bude vybráno podle jejich schopností se o pandy starat, komunikovat s nimi a chránit jejich ohrožené prostředí. Budoucí strážci pak budou moci například osobně pozorovat narození mláďat, budou se vydávat do hor v okolí Čcheng-tu, aby tyto šelmy sledovali v jejich přirozeném prostředí. Se svými zážitky se budou svěřovat na blozích.

Ashley Robertsonová, kandidátka ze Spojených států:

„Je skvělé, že budu mít opravdovou příležitost pomoci pandám místo toho, abych jejich osudu jen tak přihlížela. Pracovat s pandami byl vždycky můj sen a tato soutěž je tak jedním z nevýznamnějších momentů v mém životě.“

V Číně vrcholí soutěž o ošetřovatele pand (zdroj: ČT24)

Cílem Projektu Panda je především zvýšit povědomí lidí o problémech, kterým tyto ohrožené šelmy čelí. Pambasadoři, jak se budoucím výhercům soutěže přezdívá, proto budou mít za úkol své zkušenosti co nejvíce šířit.

Ve volné přírodě přežívá již jen asi 1600 pand velkých, podle některých zdrojů 2000, dalších 200 jich je drženo ve výzkumných střediscích, několik stovek se jich chová v zoologických zahradách a rezervacích nejen v Číně, ale i ve světě. Všechny pandy byly do zahraničí jen zapůjčeny a zůstávají majetkem Číny.

Dlouho se nedařilo přimět pandy držené v zajetí k páření. Nyní se úsilí expertů soustřeďuje na vypouštění pand narozených v zajetí do divočiny. První pokus provedený v minulosti skončil tragicky, samce vypuštěného v roce 2006 zřejmě zabili jiní zástupci druhu žijící v oblasti dlouhodobě. Letos v červenci ale byly do lesů S'-čchuanu vypuštěny čtyři březí samice.

Černobílé pandy velké jsou ohroženy nejen proto, že mizí jejich přirozené životní prostředí a tím i jejich výhradní potrava - výhonky jediného druhu bambusu, ale i pytláctvím a nízkou reprodukční schopností. Za zabití pandy, za jejíž kožešinu jsou sběratelé trofejí ochotni zaplatit v přepočtu statisíce korun, hrozí pachateli i trest smrti.