Pivaři míří na mnichovský Oktoberfest, slaví 200 let od založení

Mnichov - Mnichovský svátek piva Oktoberfest slaví letos 200 let od založení. Dnes ale na chvíli zpomalil svůj hektický rytmus a vzpomínal na oběti atentátu, při kterém přesně před třiceti lety zemřelo 13 lidí a přes 200 utrpělo zranění. Spáchal ho tehdy pravicový radikál Gundolf Köhler, který při explozi sám zemřel. Mnichovský pivní svátek i přesto žije dál.

Kolikrát se tu připíjelo na zdraví, by nikdo nespočítal. Pro Mnichov je Oktoberfest pátým ročním obdobím. „Slavíme letos 200 let od prvního Oktoberfestu, je to ale 177. ročník. Čtyřiadvacetkrát nebyl, buď kvůli válkám, nebo kvůli krizi ve 20. letech. Tragickým dnem pak bylo 26. září 1980, kdy tu explodovala bomba a 13 lidí zemřelo,“ řekl historik Florian Dering.

Na počátku byla svatební veselice. 12. října 1810 si Ludvík Bavorský vzal princeznu Terezii. Odtud název pro místo slavnosti Tereziánská louka. Postupně přibývaly atrakce, stánky, kapely. Podstata ale zůstává. V hlavní roli je tu pivo. Čím dál více lidí chodí v tradičním oblečení. „Pro ženy je to dirndl a pro muže kožené kalhoty. V devatenáctém století byl kroj tmavý. Dnes se hodně nosí bílé blůzky. Hodně in je červená i zelená,“ prohlásila Gabriele Weishäuplová, vedoucí Oktoberfestu.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

To je po chuti i obchodníkům. Ve městě se vyrojily nové obchody, pozadu nezůstávají ani luxusní značky, Oktoberfest se stal šik i pro omladinu. Ve velkém nakupují cizinci, aby s půllitrem zapadli. „Hostíme tu během Oktoberfestu celý svět. Během 17 dnů tu máme mezi 6 a 7 miliony lidí,“ podotkl starosta Mnichova Hep Monatseder.

Kroje
Zdroj: ČT24