Dzurinda míří do Maďarska s prázdnýma rukama

Bratislava - Slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda se vydává na diplomatickou misi do Maďarska. I po změně slovenské vlády zůstávají vztahy obou států napjaté. I proto, že se koalici zatím nepodařilo prosadit zmírnění novel jazykového zákona nebo maďarského zákona o občanství. Měla to být mise s velkým M. Podle původního plánu měl Mikuláš Dzurinda jet do Budapešti s novelami sporných zákonů. Místo toho přijíždí doslova s prázdnýma rukama.

Přestože jak sporný zákon o občanství, tak zákon jazykový vládní koalice zmírnila, parlament je smetl se stolu. I kdyby ale prošly, například pokuty za porušování jazykového zákona by zůstaly i v přepracované verzi. Jen by se snížily na polovinu.

László Solymos, šéf poslaneckého klubu Most:

„Tento zákon je a priori zlý. Náš základní postoj je, že by měl být zrušený, ale momentálně na to bohužel není politická vůle.“

Dzurinda jede do Budapeště (zdroj: ČT24)

Jazykový zákon začal na Slovensku platit od 1. září a například nařizuje, že na všech úřadech se musí mluvit slovensky. V zemi žije přitom asi půl milionu Maďarů. Podobně kontroverzním se stal i zákon o občanství. Ten je jakousi odvetou na ten maďarský, který umožňuje zahraničním Maďarům získat v podstatě dvojí občanství pouze na základě maďarského původu a znalosti maďarštiny. Slovenští poslanci proto přijali vlastní novelu, která naopak umožňuje držitele dvojího občanství připravit o to slovenské.