Severokorejci dosjezdovali, Kim Čong-un míří vzhůru

Pchjongjang - S napětím očekávaný čtvrtý stranický kongres v historii Severní Koreje proběhl podle plánu. Kim Čong-un, nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila, dostal dvě důležité funkce ve vedení státu: stal se místopředsedou ústřední vojenské komise vládnoucí Korejské strany práce (KSP) a byl jmenován do ústředního výboru strany. Už před zahájením sjezdu KSP dostal hodnost generála, podobně jako jeho teta. Předpokládá se, že to jsou kroky k tomu, aby převzal v KLDR moc po stárnoucím a údajně churavějícím Kim Čong-ilovi. Ten byl na sjezdu potvrzen jako vůdce strany.

Jmenování Kim Čong-una generálem oznámily severokorejské sdělovací prostředky jen několik hodin před sjezdem KSP, který se sešel poprvé po 30 letech. Bylo to zároveň poprvé, kdy se severokorejská média o nejmladším Kimově synu vůbec zmínila. Oznámení o tom, že Kim Čong-il zůstává generálním tajemníkem KSP, doprovázel bouřlivý potlesk delegátů. Severokorejská tisková kancelář KCNA nazvala obnovu Kimova mandátu „výrazem naprosté podpory a důvěry všech členů strany a národa“.

Kim Čong-un

- Nejmladší syn diktátora Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui se narodil 8. ledna 1983 (podle jiných zdrojů v roce 1982, 1984 nebo 1985).
- Vzdělání získal ve Švýcarsku na mezinárodní škole v Bernu, kde prý do roku 1998 studoval pod jiným jménem.
- Loni v dubnu byl jmenován do nižší funkce v Komisi národní obrany, která je nejdůležitějším státním orgánem v KLDR. Brzy nato obdržel titul „vynikající soudruh“ a tajně navštívil Čínu jako zvláštní vyslanec svého otce.
- Jeho podoba byla až do sjezdu zahalena tajemstvím. Na internetu kolovalo pouze pár starých fotografií, z nichž nejznámější je asi ta, na níž je mu zhruba 11 let. Jihokorejské deníky však během sjezdu přinesly aktuální Kim Čong-unův portrét.
- Fyzicky i povahově je prý věrnou kopií svého otce, po němž zdědil i některé zdravotní neduhy. Údajně trpí vysokým tlakem a cukrovkou, podle jihokorejské rozvědky holduje alkoholu.
- Podle dostupných informací je svobodný. Kromě korejštiny ovládá i angličtinu, němčinu a francouzštinu. Je fanouškem basketbalu.

Kromě Kim Čong-una byla generálem armády jmenována také sestra severokorejského vůdce Kim Kjong-hi, která je spolu s manželem a druhým nejmocnějším mužem země Čang Song-tchekem označována za regentku Kim Čong-una. Oba prý mají Kimova syna připravit na převzetí otcovy funkce.

Z rychlosti, s níž se povýšení Kima mladšího odehrálo, odvozují analytici, že se zdravotní stav Kim Čong-ila rychle horší. „Kdyby tomu tak nebylo, nikdy by syna tak rychle nepovýšil, protože by se bál, že bude sám odsunut na vedlejší kolej,“ řekl. Severokorejští uprchlíci žijící v Jižní Koreji v jednom internetovém deníku tvrdí, že stranický sjezd měl kvůli špatnému Kimovu zdravotnímu stavu trvat jenom jeden den.

V případě, že Kim Čong-un stane v čele KLDR, bude v izolované zemi vládnout již třetí z dynastie Kimů - diktátorů. Prvním byl zakladatel Severní Koreje velký vůdce Kim Ir-sen (1912 až 1994) a druhým jeho nejstarší syn, milovaný vůdce Kim Čong-il (narozen 1942). Ten se však potýká s vleklými zdravotními problémy. V roce 2008 prodělal mozkovou mrtvici a loni se objevily zprávy, že trpí rakovinou slinivky.

S možným nástupnictvím Kim Čong-una se zpočátku nepočítalo. Analytici odhadovali, že churavějící vůdce předá vládu jednomu ze starších synů. Šance benjamínka se ale zvýšily poté, co nejstarší syn Kim Čong-nam byl v roce 2001 s falešnými doklady vyhoštěn z Japonska, kde hodlal navštívit Disneyland, a prostřední Kim Čong-čul byl shledán nezpůsobilý k vládnutí, protože je prý příliš změkčilý.

Změna se od Kim Čong-una čekat nedá

Volba Kimova nástupce ale neohromila a velkou změnu politiky od něj nelze čekat. Jak uvedl Brian Myers z Univerzity severokorejských studií v jihokorejském Pusanu, rozhodnutí zmařilo naděje západního světa na osobnost typu Michaila Gorbačova, na ekonomicky zaměřeného politika. „Jestliže je veřejnosti a médiím napřed představen jako generál, je jasné, že má za úkol upřednostňovat armádu. Neuvidíme tedy žádnou dramatickou změnu,“ soudí Myers.

K záhadné osobnosti designovaného severokorejského vůdce dodává, že ještě donedávna bylo v Severní Koreji zločinem mluvit o Kim Čong-ilově rodině. „To je teď obrovský problém pro propagandu v zemi, protože musí představit jednoho z Kimových synů. Proto s tím čekali na poslední chvíli. Nevěděli, jak si s tím poradit,“ vysvětluje Myers.

Jin Su-rak, Rádio Svobodná Severní Korea:

„Kim Čong-un je zlý člověk. Je stejný jako jeho otec a dědeček. V tom jejich prostředí přežijete pouze tehdy, když jste krutý. Máme zprávy, že se v minulosti pokusil zavraždit svého bratra.“

Ani znalost světových poměrů získaná za studií ve Švýcarsku zřejmě Kim Čong-unovi nepomůže. Podle odborníků nemůže změnit nic, protože v KLDR se všechno podřizuje ideologii Kim Ir-sena. Aplikoval ji Kim Čong-il a Kim Čong-un bude pokračovat. Kdyby zvolil jinou cestu, bylo by to stejné, jako kdyby řekl, že ideologie celé země je špatná, čímž by zradil svého dědečka i otce.