Britský soud poslal za mříže sedm českých sňatkových podvodníků

Londýn - Až k pěti letům vězení odsoudil soud v britském Manchesteru skupinu sedmi Čechů a Slováků za organizování fingovaných sňatků, kvůli nimž mohli v Británii zůstat ilegální přistěhovalci z Nigérie, Pákistánu a Sýrie. Sedmatřicetiletý šéf skupiny byl odsouzen na pět let a dva měsíce, ostatní dostali tresty od 16 do 26 měsíců vězení.

Členové skupiny při fingovaných svatbách vystupovali jako ženichové, nevěsty nebo svědci. Svatby se za použití falešných dokumentů odehrávaly v kostelích v Manchesteru, Stockportu, Liverpoolu a Londýně a na radnici v Boltonu. V některých případech šlo o bigamii. Skupina podle soudu zorganizovala od října 2006 patnáct fingovaných svateb a za každou inkasovala přes 1500 liber (asi 43 000 korun).

Adrian Dugdale, manchesterská prokuratura:

„Doufáme, že tyto tresty poslouží jako dostatečné varování lidem, kteří jsou natolik bezohlední, že využívají zoufalé situace lidí, kteří si přejí zůstat v Británii.“

Z jednání soudu vyplynulo, že šéf skupiny podvodníků žijící v Boltonu nahromadil z hazardních her dluhy 60 000 liber (1,7 milionu korun). Na sňatkových podvodech se podílela i jeho šestadvacetiletá partnerka, dvaatřicetiletý bratr a jeho partnerka a další odsouzení. Všichni byli zatčeni letos v únoru a ke svým činům se přiznali.

Občané zemí Evropské unie, k nimž v roce 2004 přibylo osm středoevropských a východoevropských států, mohou v Británii žít a pracovat bez povolení - a tato výhoda se vztahuje i na jejich manželské partnery. Imigrace se po propuknutí ekonomické krize stala v Británii ožehavým politickým tématem a do značné míry ovlivnila i květnové volby.

Skupina odsouzených sňatkových podvodníků a její šéf
Zdroj: ČT24/www.dailymail.co.uk