Kvůli velké vodě opustily domovy dvě tisícovky Němců

Berlín/Varšava - Záplavová vlna, která po německých a polských řekách postupuje směrem od českých hranic k severu, si dnes odpoledne vyžádala evakuaci zhruba 2500 lidí v centru lužického městečka Elsterwerda, které leží asi 50 kilometrů severně od Drážďan. Braniborská obec leží na říčce Černý Halštrov, jejíž hladina dosahuje historicky rekordních hodnot. V jižnějším Sasku se naproti tomu situace uklidnila. Vlna vysoké vody se rozlila také v polském Dolním Slezsku.

Evakuace v Elsterwerdě (dolnolužicky Wikow) se podle agentury DPA týkala i pacientů místní kliniky, kteří byli umístěni v okolních domech. Právě na tamní říčce Černý Halštrov (Schwarze Elster), pravém přítoku Labe, je situace nejkritičtější, což potvrdil i premiér braniborské zemské vlády Matthias Platzeck. „Máme tam historicky nejvyšší stavy vody, jaké kdy byly naměřeny,“ řekl šéf zemské vlády. Za jedinou pozitivní stránku častých povodní označil profesionalitu dobře vycvičených zásahových sil.

Platzeck navštívil další ohrožené městečko, Spremberg, kde si sám udělal přehled o situaci. Samospráva vybudovala z pytlů písku dvě nouzové hráze. Podle Platzecka jsou nynější záplavy v lužickém regionu dosud nejhorší v letošním roce. „Situace mi dělá starosti,“ řekl ve Sprembergu.

Voda v postižené oblasti zaplavila některá pole, ale i silnice a sklepy domů, uvedlo krizové středisko v Chotěbuzi (Cottbus). Úřady se rovněž několik hodin připravovaly na pravděpodobnou pozdější evakuaci centra městečka Bad Liebenwerda.

Situace v Polsku se stabilizuje

V jihozápadním Polsku platí po několikadenních deštích nadále protipovodňová pohotovost. Nejnapjatější je situace v okrese Zgorzelec poblíž hranice s Německem. V regionu zaplavila voda na 250 selských usedlostí, řadu polí a několik silnic.

„V současné době se už situace stabilizuje a hladiny řek začínají klesat,“ uvedl mluvčí krizového střediska ve Zgorzelci. S výjimkou sedmi obyvatel obce Uniejowice nemusel nikdo opustit svůj domov. Stav ohrožení platí v jihozápadním Polsku celkem na 32 místech, stupeň varování na 18 místech, uvedl krizový štáb.