USA a Čína obnoví vojenský dialog

Washington – Spojené státy obnoví vojenský dialog s Čínou, oznámilo dnes americké ministerstvo obrany. První kolo rozhovorů na vysoké úrovni se uskuteční v polovině října na Havaji, další později ve Washingtonu. Vojenský dialog přerušil Peking letos v lednu poté, co USA avizovaly dodávky zbraní na Tchán-wan, který Čína považuje za svou odštěpeneckou provincii. Čína dokonce plánovala uvalení sankcí na americké zbrojní firmy, nakonec se k tomu však neodhodlala.

Americká administrativa v lednu představila v Kongresu plán na prodej obranných raket Patriot, vrtulníků Black Hawk, minolovek a dalšího vojenského vybavení na Tchaj-wan. Hodnota obchodu byla 6,4 miliardy dolarů (115 miliard korun).

Kvůli dodávkám zbraní pro Tchaj-wan zastavil Peking vojenský dialog s USA už v roce 2008. Loni Čína rozhovory obnovila, ale další plánovaný vojenský obchod mezi Washingtonem a Tchaj-pejí vedl k jejich opětovnému přerušení.

Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území. V minulosti často hrozila, že ho obsadí, pokud ostrov podnikne formální kroky k uplatnění své faktické nezávislosti.

Čínsko-americké vztahy letos poznamenalo víc záležitostí. Kromě dodávky zbraní pro Tchaj-wan se země střetly kvůli hodnotě čínské měny, kvůli Tibetu či kvůli internetu. Peking také kritizoval společné námořní manévry USA a Jižní Koreje, přestože Američané zdůrazňovali, že jde o opatření zaměřené proti Severní Koreji, ne proti Číně.

Čína a Tchaj-wan
Zdroj: ČT24