Velká voda v Polsku a Německu neustupuje

Berlín/Varšava - Povodňová situace na menších řekách v německé spolkové zemi Braniborsku zůstává napjatá. Povodňová vlna, která tam postoupila v uplynulých dnech z jižněji položeného Saska, opadá pouze pomalu, přičemž hrozí protrhnutí hrází na vodních tocích, jež v uplynulých letech problémy s vodou neměly. Nejhorší situace je na říčce Černý Halštrov (Schwarze Elster) a na Sprévě. S obavami sledují lidé vývoj také na polské straně Lužické Nisy.

V městečku Elsterwerda pracovalo na 300 hasičů a místních obyvatel na tom, aby pytli s pískem zvýšili ohroženou hráz místního toku Černého Halštrowa. Hráze zatím drží, ale na odvolání nebezpečí je zatím příliš brzy, řekl starosta městečka Dieter Herrchen regionálnímu rozhlasu. Povodňová vlna kolem Elsterwerdy má podle něj vyvrcholit během dneška.

Také v dalších obcích jižního Braniborska je situace napjatá. V některých obcích bylo zrušeno školní vyučování, ohrožené silnice byly uzavřeny. Z dálkových spojů zůstává uzavřen také úsek dálnice A13 mezi Schönbornem a Ortrandem směrem na Drážďany a také státní silnice B169.

Situaci na horním toku řeky Sprévy, která ve své střední části protéká Berlínem, zatím udržuje v mezích vodní dílo Spremberg, postavené v letech 1958 až 1965 právě proto, že zde byly pravidelné povodně.

Odra stále stoupá

Do polského Gubinu, který je posledním městem před ústím Lužické Nisy do Odry, dorazila povodňová vlna dnes. Na polské straně této pohraniční řeky voda podemlela čtrnáct silnic a některé gubinské čtvrti hlásí výpadky dodávek elektrického proudu. Vodu v korytu ale zatím zadržují hráze.

Gubin musela podle DPA opustit více než stovka lidí. Krizový štáb nevylučuje, že další evakuace obyvatel mohou následovat. Pro tento případ je v pohotovosti několik vozidel, které převoz lidí mají zajistit. Městský úřad byl kvůli velké vodě přestěhován do jedné z místních škol.

Polský meteorologický úřad předpokládá, že hladina Odry a jejího přítoku Bóbru bude dále stoupat.