U Smolenska na několik hodin zadrželi skupinu polských reportérů

Varšava - Skupinu polských novinářů dnes na několik hodin zadrželi ruští vojáci u smolenského letiště na západě Ruska. Žurnalisté se snažili natočit vrak havarovaného letounu, v němž před půl rokem zahynul polský prezident Lech Kaczynski a dalších 95 lidí. Mezi zatčenými byla zpravodajka Polské televize v Rusku, reportér soukromé televize TVN, novinář soukromého rádia RMF FM a dva kameramani. Podle ruské strany novináři vstoupili do vojenského prostoru.

Milice večer celou pětici zatčených propustila, protože neshledala žádný důvod k tomu, aby proti nim podnikla další kroky. Poláci vypověděli, že nevěděli, že vkročili do vojenského prostoru. „Příslušník milice nás při propouštění varoval, abychom příště nechodili na hlídané místo,“ řekl Marek Osiecimski ze soukromé televize TVN.

Dodal, že on a jeho kolegové z jiných médií se chtěli dostat k vraku, aby se podívali, v jaké fázi jsou práce na jeho zastřešování. Trosky letadlo doposud leží pod širým nebem a chátrají, ruská strana ale slíbila, že vrak v nejbližší době řádně zabezpečí.

Novináři prý byli zadrženi ještě před prostorem letiště, kudy každý den procházejí civilní obyvatelé Smolenska. „Ani jsme nedošli k místu, které bylo ohrazeno ostnatým drátem,“ tvrdí Osiecimski. Novináři se chtěli dvou vojáků zeptat, jak mohou filmovat. Ti je dovedli k člověku, který jim prý měl odpovědět. Místo toho ale byli zadrženi a byly jim zabaveny akreditace a doklady a pak byli vyslechnuti. „Ptali se nás …, co děláme v prostoru letiště, ale to není pravda, protože my jsme v prostoru letiště nebyli,“ řekl Osiecimski.

Polská agentura PAP informovala, že polští novináři byli dnes ve Smolensku zadrženi dvakrát. Poprvé se to stalo v prostoru leteckých opraven. Zadržela je ochranka kvůli tomu, že vstoupili do uzavřeného prostoru, a o všem uvědomila ruské úřady. Ty kontaktovaly polského konzula a krátce poté byli novináři propuštěni.