V4: Na sociální integraci Romů není jednoduchý recept

Častá (Slovensko) - Jednoduché řešení, které by vedlo k sociální integraci Romů, neexistuje. Shodli se na tom předsedové parlamentů zemí Visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Případ Francie, která přistoupila k deportaci Romů, to podle nich dokazuje. Problematika jejich sociálního začlenění byla hlavním tématem jejich setkání u Bratislavy.

Země čtyřky mají s romským etnikem podobné problémy, s nimiž si zatím nedokážou poradit. Řešením by mohl být důraz na vzdělávání Romů. „Bohužel jsme museli konstatovat, že ačkoli se romské problematice věnuje stále více a na řešení této problematiky proudí stále více peněz, tak spokojenost obyvatelstva není adekvátní. Situace se moc nezlepšuje,“ řekl novinářům předseda slovenské Národní rady Richard Sulík.

Slovensko má podle Sulíka ze sousedních států s romskou menšinou nejvíce problémů. Odhaduje se, že na více než pětimilionovém Slovensku žije asi 380 tisíc Romů, z toho valná část v nuzných podmínkách pod hranicí chudoby.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Sulík informoval své visegrádské kolegy o záměru slovenské vlády spustit pilotní projekt takzvaných e-pay karet, který je určen pro příjemce dávek v hmotné nouzi. Držitelé těchto karet nebudou dostávat dávky najednou a v hotovosti a denně si budou moci vybrat jen určitou částku. Ze zvláštního konta podle dřívějších informací bude možné hradit některé platby jako například nájemné.

Předsedkyně české poslanecké sněmovny Miroslava Němcová uvedla, že prioritou při řešení romské otázky je vzdělání, a to od předškolního věku přes základní a střední školství. Polský senátor Mieczyslav Augustyn zdůraznil potřebu školení romských lídrů.

Ve zhruba půlmiliardové Evropské unii žije okolo deseti až dvanácti milionů Romů. Tvoří tak největší etnickou menšinu. V mnohých zemích se objevily případy, kdy byli diskriminování například ve školách nebo v přístupu k bydlení či zaměstnání.