Povrch Marsu prozkoumá nová americká sonda Curiosity

Washington - Už na konec příštího roku plánují Američané vyslání další sondy k planetě Mars. Po povrchu rudé planety bude jezdit nový typ terénního objevitelského vozidla. Jmenuje se Curiosity a právě ho dokončují v laboratořích NASA. Vozidlo je velké jako běžné osobní auto, za hodinu dokáže urazit 90 metrů. Jeho cena je v přepočtu asi 42 miliard korun. Ještě rok budou konstruktéři dolaďovat a testovat jednotlivé komponenty, než ji odvezou na mys Canaveral, odkud v prosinci 2011 odletí na Mars.

V srpnu 2012 přistane Curiosity na rudé planetě a bude pokračovat v práci svých předchůdců. Má za úkol zjistit, zda se na Marsu někdy vyvinul život, v jaké formě a zda to bylo v prostředí srovnatelném s naší planetou. „Máme nejlepší a největší laboratoř na světě, kde zkoumáme nejstarší horniny na Zemi. Zjišťujeme z nich, jaké podmínky vedly ke vzniku a udržení života. Máme perfektní nástroje pro průzkum minerálů a analýzy získaných informací. Díky nim získáme daleko lepší představu o evoluci na Marsu, jeho podnebí a počasí. Budeme z toho schopni určit, zda tam mohl vzniknout život,“ řekl John Grotzinger, vedoucí výzkumu.

Ben Thoma, hlavní inženýr projektu:

„Testujeme nyní robotické paže. Jsou dva metry dlouhé a umístili jsme je na předek stroje. Musí se umět pohybovat všemi směry a navíc vrtat do hornin. Zkoušíme také, zda vozítko dokáže vyjet dvacetistupňové stoupání.“

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)


NASA přišla s mnoha zlepšeními, která umožní větší mobilitu i životnost modulu. Ten čerpá energii z rozpadajícího se izotopu plutonia. Plně funkční tak vydrží minimálně celý marťanský rok - 687 pozemských dní. „Vymysleli jsme mnoho nových věcí. Zajímavostí je už způsob přistání, který jsme pojmenovali EDL. Zjednodušeně jde o Vstup, Přiblížení a Přistání. Vozítko bude na spodku přistávacího modulu, ve chvíli přiblížení k povrchu planety se spustí na lanech, která se uvolní ve chvíli, kdy se Curiosity dotkne země. Ihned bude schopno práce a pohybu,“ podotkl Grotzinger.

Jedna z paží je vybavena pěticentimetrovým vrtákem, pro získávání vzorků z větší hloubky. Oproti předchůdcům navíc vozítko umí studijní materiál očistit od úlomků a prachu. „Je to novinka, která určitě zaujme mnoho lidí. Vozítko jsme vybavili laserem, schopným pracovat až na vzdálenost sedmi metrů. Několikrát za sekundu vypálí paprsek, který odstraní z kamenů nečistoty. Nebude to žádná velká exploze, spíš rozdrolení kusu horniny. Dostaneme se tak k vnitřku skály, který budeme zkoumat,“ konstatoval vedoucí výzkumu.

Curiosity má na co navazovat. Sondy Spirit a Opportunity přistály na Marsu v roce 2004 s tím, že budou fungovat 92 dní. Spirit se ale naposledy ozvala až letos v březnu a plánovanou misi tak protáhla pětadvacetkrát. Opportunity s omezeními stále funguje. Po cizí planetě jezdí už sedmý rok.

Zaměřování povrchu
Zdroj: ČT24