Na 3D videu už může být každý, zaplatí ale 30 tisíc korun

Praha – Dlouho očekávaná novinka míří na pulty obchodů. Jde o 3D kamery. Za cenu zhruba 30 tisíc korun umožní natáčet záběry dosud známé jen z pláten speciálních kin. Výrobci tak navazují na jarní uvedení 3D televizí na trh, které se začaly prodávat příliš brzy. 3D filmy se totiž natáčejí jen krátkou chvíli a vlastníci moderních televizí tak nemají mnoho programů na výběr. Kamery by tento problém mohly vyřešit.

Na první pohled se od běžných kamer vůbec neliší. Druhý pohled však odhalí více. Díky speciálnímu objektivu totiž kamera dokáže vykouzlit třetí rozměr. „Kameru může uživatel používat jako klasickou 2D kameru, ale samozřejmě může si s tím natočit úžasné 3D obrázky, na jaké je zvyklý z 3D filmů,“ říká generální ředitel Panasonic Jiří Opletal.

Každý si už může natočit i vlastní trojrozměrné video. Aby ho potom s kýženým efektem mohl zhlédnout, potřebuje ale stále i speciální 3D brýle. Za kameru si ale každý zájemce hodně připlatí. „Ta kamera bude v cenové hladině kolem 30 tisíc, což je v kontextu jiných kamer trošku výše, ale musíme si uvědomit, že to je první 3D kamera,“ hájí cenu redaktor Tenchnet.cz Václav Nývlt.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

ředitel techniky ČT Rudolf Pop

„Zavedení 3D technologie je složité i na straně vysílatele a znamená to kompletně přezbrojit na novou technologii. Naší zatím tou hlavní prioritou je rozšířit to vysílání maximálně s vysokou rozlišovací schopností HD TV.“

Rozšíření trojrozměrných technologií by také napomohl větší výběr 3D filmů a zavedení obrazovek, které už nebudou potřebovat 3D brýle.

Kamera
Zdroj: ČT24