Na jubilejním Oktoberfestu se rekordně pilo a mlátilo tupláky

Mnichov (Německo) - Sedm milionů mázů (téměř 7,5 milionu litrů) piva vypili letos návštěvníci mnichovského Oktoberfestu. O tento rekord se na proslulých pivních slavnostech zasloužilo 6,4 milionu lidí, kteří zavítali za sedmnáct dnů na největší a nejznámější akci svého druhu na světě. Příchozí také spořádali 117 volů, 59 telat a statisíce kuřat, uvádějí pořadatelé v poslední den konání festivalu.

Letošní jubilejní 200. ročník předčil v některých ukazatelích ten loňský, kdy na Tereziánskou louku v Mnichově přišlo 5,7 milionu lidí a jejich hrdly proteklo 6,6 milionu litrů zlatavého moku. Loňský ročník ale poznamenaly hrozby teroristických atentátů od islámských radikálů.

Organizátoři oproti loňskému roku zaznamenali letos výrazný nárůst potyček, při nichž rváči sáhli po tuplácích. Letos takových případů napočítali 62, přitom loni jich bylo 42. Celkem policie zaregistrovala 1 179 deliktů. Stoupl ale počet vážných zranění ze 127 na 140. Návštěva Oktoberfestu stála život 72letého důchodce, který po návštěvě jednoho z pivních stanů upadl a svému zranění hlavy v nemocnici podlehl.

Bez zajímavosti nejsou ani ztráty a nálezy. Mezi 4 500 věcmi, které si tam návštěvníci zapomněli, jsou zubní protézy, mopslík, králík, bič nebo hudební nástroj tuba.

Novinkou jinak tradičně pojatého svátku piva bylo letos to, že byl zcela nekuřácký. Navzdory obavám provozovatelů většina hostů zákaz kouření v pivních stanech respektovala a poslušně si chodila zapálit na vzduch.

Kořeny Oktoberfestu spadají do poloviny října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za městem slavnost s koňským dostihem. Ta louka nese od té doby na počest nevěsty jméno Tereziánská a pravidelně se na ní začala konat říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září. Za oněch 200 let vynechali Mnichovští kvůli válkám, epidemiím cholery nebo ekonomické krizi ve 20. letech minulého století 24 ročníků nebo je nahradili skromnějším Herbstfestem (podzimní slavností). Letošní Oktoberfest byl tak jen 177., ale o den delší než obvykle.