Italové sklízejí supertomata - rajčata červenější a zdravější

Řím – Po několika letech pěstitelských pokusů probíhá v severoitalských provinciích Mantova a Crenoma první sklizeň nové odrůdy rajčat. Takzvané supertomato nebo česky super-rajče nebylo vypěstováno geneticky, ale pouze výběrem semen a je specifické zvýšeným obsahem lykopenu. Tento karotenoid, který dává plodům typicky červenou barvu, je totiž zároveň antioxidant, jenž umravňuje volné radikály a příznivě působí na lidský organismus. Sklízená rajčata jsou zatím určena pouze pro italské supermarkety.

„Lykopen je jedním z nejdůležitějších přírodních karotenoidů a zároveň i nejdůležitějším karotenoidem obsaženým v tomatech. Dává jim červenou barvu a nejen to - podle lékařských výzkumů preventivně působí proti některým chronickým nemocem. Například proti onemocnění srdce a cév a taky proti některým typům rakoviny,“ uvedla lékařka a dietoložka z Katolické univerzity v Římě Paola Palozzová.

Produktivita super-rajčete je o něco nižší než u běžných odrůd. Farmáři z hektaru sklízí 500 až 600 metrických centů, náklady se ale téměř neliší. Specifikem supertomata je jeho zpracování, na rozdíl od běžných rajčat totiž povinně prochází úpravou na rajskou šťávu nebo hustý protlak.

Evropské události (zdroj: ČT24)

„Supertomato má dvojnásobný obsah lykopenu proti běžným odrůdám. Lidské tělo přijímá lykopen snadněji, pokud rajčata projdou zpracováním. Čerstvé rajče si zaslouží úctu, ale zpracované na protlak nebo šťávu je pro člověka cennější,“ objasnil ředitel Svazu pěstitelů rajčat Costantino Vaia.