Vydání Buta do USA je zase o něco blíž

Bangkok - Thajský soud dnes zamítl obvinění z praní špinavých peněz a podvodů, jež proti ruskému obchodníkovi se zbraněmi Viktoru Butovi vznesly dodatečně Spojené státy. Muž je tak blíže vydání do USA, o němž soud rozhodl už v srpnu. Kvůli dnešnímu zamítnutí obvinění tak padá možnost, že by Butovi právníci mohli v rámci zdržovací taktiky podat odvolání. Butovi právníci se snaží udržet svého klienta co nejdéle ve vazbě v Thajsku a zabránit jeho vydání do Spojených států.

Podle Reuters je nicméně pravděpodobné, že se Rusovi advokáti odvolají proti nařízení k vydání na základě argumentu, že odvolací soud, který o něm v srpnu rozhodl, neměl pravomoc takové rozhodnutí učinit.

Pokud bude nakonec do Spojených států vydán, bude But, považovaný za jednoho z největších pašeráků zbraní na světě, souzen za spiknutí s cílem zabíjet Američany a podpořit teroristy. V takovém procesu by mu hrozilo doživotí.

USA dodatečná obvinění - z praní špinavých peněz a podvodů - vznesly začátkem letošního roku, a to z obavy, že první žádost o vydání nebude dostatečná.

Spolupracovník ruské rozvědky?

Ruský obchodník byl zatčen v Bangkoku v březnu 2008 po setkání s americkými agenty, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro povstalecké Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). V USA je tato organizace řazena k teroristickým skupinám. But jí prý chtěl prodat 700 raket typu země-vzduch, tisíce pušek, kvalitní vrtulníky a letadla vybavená granátomety a raketami.

But je na černé listině Rady bezpečnosti OSN a podle Washingtonu dodával zbraně mimo jiné povstalcům v Angole, Kolumbii i Sieře Leone. Je také obviněn, že používal flotilu nákladních letadel pro dopravu zbraní do Afriky, Jižní Ameriky a na Blízký východ. Rus ovšem veškerá obvinění odmítá.

Moskvě chystaný proces není po chuti. Ruské úřady opakovaně žádaly Thajsko, aby Buta propustilo, což posílilo podezření, že obchodník požíval ochrany ruských úřadů, které mu dlouhá léta v činnosti nijak nebránily. Podle expertů jej využívala ruská rozvědka.

Zbraně pro obě strany zapojené do občanských válek

Mezi zákazníky bývalého důstojníka sovětského letectva Buta, jenž se údajně narodil u tádžického Dušanbe, vystupoval nejméně pod sedmi různými jmény a při svých obchodech využíval znalostí šesti jazyků, patřili prý i bývalý liberijský prezident Charles Taylor nebo libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Butovy zbraně živily údajně konflikty v Afghánistánu, Angole, Kongu, Libérii, ve Rwandě, Sieře Leone či v Súdánu. Říká se, že často dodával zbraně oběma stranám zapojeným do občanských válek.