Lužkov bude přednášet na univerzitě za 60 haléřů měsíčně

Moskva - Bývalý moskevský starosta Jurij Lužkov má nové místo: stal se od 1. října děkanem fakulty řízení velkých měst na Mezinárodní univerzitě v Moskvě. Jeho měsíční plat je jeden rubl (asi 60 haléřů). Nové angažmá podle Lužkova přišlo náhle, novopečený profesor ještě nemá připraveny ani texty přednášek. Jakmile se zabydlí, dostane podle Krasavčenka přidáno.

Lužkova nedávno prezident Dmitrij Medvěděv pro ztrátu důvěru po 18 letech služby vyhodil z moskevské radnice. O bývalého starostu se postaral rektor univerzity Sergej Krasavčenko, bývalý poradce prezidenta Borise Jelcina. „Sám Lužkov na takovém platu trval,“ hájil se před ruskými novináři rektor.

Moskevská Mezinárodní univerzita, jejímž prezidentem je první náměstek moskevského starosty Gavriil Popov, má za cíl vychovávat elitní ruské podnikatele. Škola vznikla v roce 1991 z popudu sovětského prezidenta Michaila Gorbačova. Lužkov v tomto ústavu již dříve působil jako čestný profesor a vědecký spolupracovník. Fakulta řízení velkých měst vznikla v roce 2002 právě z jeho popudu.