Schwarzenberg napsal Clintonové před schůzkou dopis

Washington - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg napsal své americké kolegyni Hillary Clintonové před jejich středeční schůzkou dopis. Nastínil v něm, jakých témat by se jednání mělo týkat. Šéf české diplomacie to řekl ve Washingtonu novinářům, podrobnosti z dopisu ale nechtěl před setkáním prozrazovat. Strana, která takový dopis píše, tím dává najevo, že jí na jednání záleží. Dopis lze také připomínat při následujících jednáních.

Ve středu má český ministr především zájem se dozvědět, jaká je představa americké vládní politiky v Evropě, ve vztahu k NATO nebo k Rusku. Z bilaterálních otázek se jednání dotknou například nutného amerického souhlasu s exportem českých bitevníků L-159, v nichž jsou součástky z USA. Ministr zmíní i české plány na zvýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu a na přetřes zřejmě přijde také otázka dlouho chybějícího amerického velvyslance v Praze. Na pořadu jednání by měla být také hospodářská spolupráce obou zemí, zejména v souvislosti s chystaným tendrem na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně.

Karel Schwarzenberg o dopise Hillary Clintonové:

„Nastínil jsem tam věci, o kterých bych rád jednal, aby krátký čas, který pro mne (Clintonová) bude mít, byl dobře využitý.“

Český ministr dnes zahájil dvoudenní pracovní návštěvu Spojených států. Před středečním jednáním s Clintonovou měl setkání se zástupci amerických politologických institutů, takzvaných think tanků, které poskytují názorové zázemí americké politice.

Na závěr americké návštěvy se pak český ministr ve středu zúčastní koncertu v sále prestižního střediska Kennedy Center. Vyprodané představení Defiant Requiem: Verdi at Terezín líčí příběh židovských vězňů z koncentračního tábora v Terezíně, kteří tam šestnáctkrát zahráli Requiem slavného italského skladatele.