V Kongu byl zadržen velitel znásilňování

Goma - Mírové síly OSN v Kongu zadržely údajného strůjce útoků na východokonžské město Luvungi, ve kterém byly na přelomu července a srpna znásilněny desítky žen a nezletilých a také několik mužů. Při drancování města bylo od 30. července do 3. srpna systematicky sexuálně zneužito 235 žen, 52 nezletilých děvčat, 13 mužů a tři chlapci. Některé oběti byly znásilněny opakovaně.

Vyšetřování podle OSN prokázalo, že povstalce vedl muž známý jako plukovník Mayele. Při společné operaci mírových sil OSN a konžské armády se ho podařilo zadržet a nyní se nachází ve vazbě ve městě Goma, které je správním střediskem provincie Severní Kivu, uvedl mluvčí mírových sil OSN v této africké zemi.

Mírová mise OSN v Kongu známá jako MONUSCO si za neschopnost zabránit systematickému znásilňování, které se odehrálo přibližně 30 kilometrů od jedné z jejích základen, vysloužila velmi ostrou kritiku. Podle deníku The New York Times tak největší mírová mise OSN selhala v jedné ze svých základních povinností - ochránit civilní obyvatelstvo.