Cenu Politkovské obdržela znásilněná súdánská doktorka

Londýn - Letošní cenu Anny Politkovské ve středu získala súdánská doktorka Halima Bašírová, která byla několikrát znásilněna súdánskými vojáky poté, co veřejně promluvila o násilí na ženách během konfliktu v Dárfúru. Odvážná žena rovněž vypovídala během procesu u haagského mezinárodního tribunálu, který obvinil prezidenta Súdánu Umara Bašíra z genocidy. O ocenění, které se každoročně uděluje na počest ruské novinářky zavražděné před čtyřmi lety, informovala agentura Reuters.

„To, co se stalo mně a ostatním dárfúrským ženám, se nedá zapomenout. Jediná věc, díky které občas dokážeme zapomenout, je spravedlnost,“ prohlásila Bašírová v telefonickém rozhovoru krátce před převzetím ceny. Podle Bašírové, která nyní žije v Británii, spravedlnost znamená, že budou potrestáni všichni zločinci a uprchlíci se budou moci vrátit zpět domů.

Bašírová pracovala na vesnické ambulanci v Dárfúru, kde byla v roce 2004 svědkem útoku ozbrojenců na místní školu. Pod dohledem súdánských vojáků byly podle jejího svědectví znásilněny i osmileté dívky. O útoku řekla pracovníkům OSN. Súdánští vojáci ji poté přepadli, pořezali nožem, típali o ni cigarety a opakovaně ji znásilnili. „Teď můžeš jít vyprávět o znásilnění,“ vzpomíná Bašírová ve své knize Slzy pouště na slova, která jí řekli na odchodu.

Doktorka se účastnila procesu s prezidentem Bašírem

Bašírová vypovídala před mezinárodním tribunálem v Haagu, před kterým je z genocidy obžalován současný súdánský prezident Umar Bašír. Snaží se také upozorňovat na situaci více než milionu dárfúrských běženců, kteří jsou v uprchlických táborech vystaveni neustálému nebezpečí.

Rozlehlý západosúdánský region Dárfúr je už sedm let dějištěm občanské války. Konflikt mezi jednotlivými arabskými kmeny si podle OSN vyžádal již 300 000 životů, dalších 2,7 milionu lidí muselo opustit domovy.

Ruská novinářka Anna Politkovská byla zavražděna 7. října 2006 neznámým útočníkem. Politkovská patřila k předním odpůrcům režimu tehdejšího prezidenta Vladimira Putina, který kritizovala za porušování lidských práv během válek v Čečensku. Kvůli její činnosti jí bylo mnohokrát vyhrožováno smrtí, ruské úřady dosud vraždu nevyšetřily.