Obamová je nejmocnější ženou světa

New York - Michelle Obamová se letos podle ekonomického časopisu Forbes stala nejmocnější ženou světa. Překonala tak známé podnikatelky, političky i umělkyně. Loňská vítězka Angela Merkelová skončila až na čtvrtém místě jako jediná Neameričanka v první pětce.

Forbesová všechny ženy na žebříčku ocenila těmito slovy: „Vybudovaly firmy a značky, někdy pomocí netradičních metod, a prolomily bariéry pohlaví v oblastech obchodu, politiky, sportu a mediálního a kulturního ducha doby, a tím ovlivnily životy milionů, někdy miliard lidí,“ řekla o nejmocnějších ženách světa vydavatelka časopisu ForbesWomen Moira Forbesová.

Loni v žebříčku nejmocnějších žen Obamová debutovala, letos už je první. V roce 2009 přitom skončila až čtyřicátá. První dáma Spojených států je ale podle vydavatelky časopisu ForbesWomen Moiry Forbesové velmi oblíbená a hlavně zastává svůj úřad s osobitým kouzlem. „Názorným dokladem jejího charismatu je, že ji Bílý dům vyslal do kampaně, aby získávala finanční příspěvky v rozhodujících státech jako Kalifornii a Coloradu,“ říká Forbesová.

V první pětce se kromě německé kancléřky Angely Merkelové, která oproti loňsku klesla z prvního na čtvrté místo, objevila i ředitelka firmy Kraft Foods Irene Rosenfeldová, která skončila druhá. Třetí pak byla americká moderátorka Oprah Winfreyová, pátá pak skončila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

První místo mezi celebritami a celkově sedmé obsadila zpěvačka Lady Gaga. Více než polovina ze 100 nejmocnějších žen světa pochází ze Spojených států. V první desítce je Američanek dokonce osm.

  1. Michelle Obamová, první dáma USA
  2. Irene Rosenfeldová, generální ředitelka společnosti Kraft Foods
  3. Oprah Winfreyová, moderátorka talkshow
  4. Angela Merkelová, kancléřka Německa
  5. Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA
  6. Indra Nooyiová, generální ředitelka společnosti PepsiCo
  7. Lady Gaga, zpěvačka
  8. Gail Kellyová, generální ředitelka společnosti Westpac-Bank
  9. Beyonce Knowlesová, zpěvačka
  10. Ellen DeGeneresová, moderátorka talkshow