Modernizovaný Sojuz úspěšně odstartoval k ISS

Bajkonur (Kazachstán) - Z kazašského Bajkonuru dnes odstartoval k cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS nový typ kosmické lodi Sojuz s tříčlennou rusko-americkou posádkou. Start Sojuzu vybaveného modernizovanými elektronickými systémy zahajuje testovací sérii tří letů lodí typu Sojuz TMA-M, která má prokázat jejich zdokonalené provozní vlastnosti.

Na palubě lodi, kterou nosná raketa bez problémů vynesla na oběžnou dráhu, jsou ruští kosmonauti Alexandr Kaleri a Oleg Skripočka a americký astronaut Scott Kelly. Po 48 hodinách se mají spojit se stanicí ISS, kde je očekávají kosmonaut Fjodor Jurčichin a astronauti NASA Shannon Walkerová a Doug Wheelock. Spojení nového Sojuzu s ISS je naplánováno na nedělní ráno 02:02 SELČ. Jurčichin, Walkerová a Wheelock se mají na Zemi vrátit 30. listopadu.

Sojuz TMA-M je podle ruských expertů výsledkem razantní technické inovace, která zasáhla hlavní palubní přístroje. Starší analogové verze řídicích aparátů nahradily nové digitální přístroje, modernizován byl systém napájení a termoregulace, nové je i programové vybavení. Sojuz je o 70 kilogramů lehčí a jeho konstrukce byla upravena tak, aby maximálně zjednodušila výrobu. Duší nové lodi je ruský palubní počítač CBM-101.

Astronauti stráví na ISS pět měsíců 

Posádku modernizovaného Sojuzu čeká během pětiměsíčního pobytu na ISS bohatý program - kromě tří výstupů do otevřeného kosmu to bude i spolupráce s posádkami dvou posledních amerických raketoplánů, které mají na mezinárodní kosmickou stanici dorazit v příštím roce. Kosmonauti mají zkoumat například růst krystalů ve vesmíru.

Speciální okamžiky očekávají na oběžné dráze amerického člena posádky nového Sojuzu Scotta Kellyho. Příští rok v únoru by se měl na ISS setkat se svým dvojčetem Markem, který na stanici přiletí s raketoplánem Endeavour. Bude to historicky první takové setkání na oběžné dráze.

Křest ohněm přijde 16. března

„Rusko je pyšné, že poprvé od rozpadu Sovětského svazu vyslalo do vesmíru vlastní čistě ruskou kosmickou loď. Dosud se mnohé komponenty vyráběly v Bělorusku, na Ukrajině a v dalších satelitech bývalého Sovětského svazu,“ upozornil odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Nový Sojuz má za sebou šest let vývoje. „Počítače už byly ve vesmíru sedmkrát vyzkoušené na bezpilotních automatických lodích Progres, které vozí zásoby na Mezinárodní kosmickou stanici. Těchto Progresů bylo od listopadu roku 2008 vypuštěno s novým řídicím systémem, novým softwarem, novou diagnostikou celkem sedm,“ uvedl Přibyl. Zatím se nevyskytly žádné zásadní problémy. Jediný otazník, který se tu vznáší, je nad přistáním, protože lodi Progres shoří v hustých vrstvách atmosféry. „Skutečnou zkoušku ohněm si nová kosmická loď odbude 16. března příštího roku, kdy má bezpečně přistát zpět na Zemi,“ dodal Přibyl.

Rozruch vyvolala rusovlasá špionka

Ruské noviny o letu píšou jako o velkém pokroku ruského kosmického vývoje. Samotný start však zastínila návštěva špionky Anny Chapmanové, která byla nedávno vyhoštěna z USA. Chapmanová prošla kolem novinářů směrem k hlídanému salonku, kde se shromáždili hosté, kteří přišli na oficiální rozloučení s americkým a dvěma ruskými astronauty před startem jejich kosmické lodi Sojuz. Údajně se startu zúčastnila jako poradkyně prezidenta jedné z ruských bank.