Nizozemci začali 4 měsíce po volbách jednat o vládě

Haag - Šéf nizozemské liberální Lidové strany pro svobodu a demokracii Mark Rutte dnes zahájil rozhovory s cílem vytvořit novou vládu. Jejím sestavením ho ve čtvrtek večer pověřila královna Beatrix. Rutte by měl stát v čele menšinové středopravé koaliční vlády lidovců a strany Křesťanskodemokratická výzva s parlamentní podporou krajně pravicové Strany pro svobodu protiislámského aktivisty Geerta Wilderse.

Rutte má jednat s 19 kandidáty na posty ve vládě, sdělila tisková služba vlády. Jako prvního už přijal Maxima Verhagena (Křesťanskodemokratická výzva, CDA), ministra zahraničí odstupující vlády, který by měl obsadit resort ekonomiky.

Nová vláda, kterou by chtěl třiačtyřicetiletý Mark Rutte královně představit, bude složena napůl z členů Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) a z členů CDA bývalého premiéra Jana Petera Balkenendeho.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Liberálové, kteří se stali vítězi voleb, a CDA mají dohromady jen 52 poslanců ve 150členné Druhé komoře (poslanecká sněmovna). Proto potřebují podporu 24 poslanců Wildersovy Strany pro svobodu, aby měli v parlamentu většinu 76 hlasů. Wilders je právě souzen kvůli obvinění z podněcování rasové nenávisti vůči muslimům.

Hlavním úkolem příští vlády bude snížit výdaje státního rozpočtu o 18 miliard eur (442 miliard korun) a stlačit deficit do roku 2013 pod limit stanovený Evropskou unií. Vláda chce také vydat zákaz nošení oděvů zakrývajících tvář a zpřísnit přistěhovalecké zákony. Podle analytiků je ale nepravděpodobné, že kabinet vydrží celé volební období.

Rutte bude prvním liberálem v úřadu nizozemského premiéra po roce 1918. Jeho vláda bude prvním nizozemským menšinovým kabinetem od druhé světové války. Předčasné parlamentní volby se konaly 9. června.