Desetikilometrový lidský řetěz se spojil proti jádru

Mnichov - Desetitisíce Němců dnes v Mnichově demonstrovaly proti vládnímu záměru prodloužit životnost německých jaderných elektráren, který se týká i pěti zařízení v Bavorsku. Vrcholem protestu bylo utvoření asi desetikilometrového lidského řetězu, který se táhl bavorskou metropolí. Podle pořadatelů se protestu zúčastnilo okolo 50 000 lidí, policie jejich počet odhadla na 15 000.

Síť Řetězová reakce Bavorsko, která dnešní protest organizovala, sdružuje vedle občanských iniciativ a ekologických aktivistů také sociální demokraty (SPD) a Zelené, kteří před lety odchod od jaderné energetiky prosadili politicky.

Podle dohody z roku 2000 měly jaderné elektrárny v Německu ukončit provoz nejpozději do roku 2025. Prodloužení jejich životnosti v průměru o 12 let prosazuje nynější vláda křesťanských demokratů a liberálů. Odůvodňuje to nutností prodloužit překlenovací období pro přechod na energie z obnovitelných zdrojů.

S prodloužením životnosti reaktorů, které odmítá i sousední Rakousko, nesouhlasí většina německé společnosti. Podle zářijového průzkumu je proti 61 procent Němců.