Milovaný vůdce Kim rozplakal severokorejské hopsandy

Pchjongjang – Až k slzám dojal některé tanečnice severokorejský „milovaný vůdce“ Kim Čong-il, který dnes navštívil taneční festival pořádaný jako součást oslav 65. výročí založení Korejské strany práce (KSP). Vůdce doprovázel také jeho nejmladší syn a následník Kim Čong-un. Oslavy vyvrcholí v neděli vojenskou přehlídkou na centrálním Kim Ir-senově náměstí.

Pchjongjang je tento víkend ve víru oslav založení KSP, které v pátek zahájil obří ohňostroj. Na záběrech státní televizní stanice tančili v ulicích mladí lidé na dechovou hudbu a budovatelské písně. Oslavy jsou zároveň příležitostí pro mladšího Kima, o jehož následnictví bylo rozhodnuto teprve před nedávnem, ukázat se na veřejnosti. Společně se svým otcem se dnes sešel s jedním z předních představitelů komunistické strany Číny Čou Jung-kchangem.

Oslavy v neděli vrcholí vojenskou přehlídkou na Kim Ir-senově náměstí, které se podle korejských médií zúčastní na 16 000 vojáků. Zatím není jasné, zda bude Kim Čong-un sledovat přehlídku z vyvýšené tribuny po boku svého otce. Pokud se tak stane, bude to jedno z jeho prvních vystoupení na veřejnosti v roli budoucího vůdce.