Kimové na přehlídce - živě a poprvé

Pchjongjang – Kim Čong-un se ukázal veřejnosti na jednom ze svých prvních vystoupení v roli budoucího vůdce KLDR. Spolu s otcem a současným severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem sledoval vojenskou přehlídku v Pchjongjangu. Ta byla vyvrcholením oslav 65. výročí založení Korejské strany práce (KSP). Záběry odvysílala tamní televize.

Přehlídky se zúčastnilo 20 tisíc vojáků, které následovaly kamiony s raketami, tanky a další výzbroj. Kromě příslušníků pozemních sil se představili také zástupci letectva a námořnictva. Pochodovaly dělnické, zemědělské a mládežnické milice. Nakonec se objevily formace tisíců civilistů mávajících barevnými kyticemi, kterými pomocí precizního systému vytvářeli obrazce s revolučními hesly. Přehlídce, kterou mohly poprvé vysílat v přímém přenosu i do zahraničí i cizí televizní stanice, přihlíželo na 100 tisíc lidí.

V ojedinělém živém přenosu místní státní televize bylo vidět, jak oba Kimové sledují z vyvýšené tribuny vojenskou přehlídku na centrálním Kim Ir-senově náměstí, které nese jméno zemřelého zakladatele severokorejského státu a rodinné komunistické dynastie. Osmašedesátiletý Kim Čong-il byl ve svém tradičním béžovém úboru. Vůdce, který patrně před dvěma lety prodělal mozkovou mrtvici, vypadal sešle a zřejmě kulhal na levou nohu.

Oslavy založení komunistické strany už v pátek zahájil obří ohňostroj. V sobotu pokračovaly tanečním festivalem. Na záběrech státní televizní stanice tančili v ulicích mladí lidé na dechovou hudbu a budovatelské písně. Mladý Kim společně se svým otcem se v sobotu také sešel s jedním z předních představitelů čínské komunistické strany Čou Jung-kchangem.

Prominentní uprchlík z KLDR nalezen mrtev

Krátce před přehlídkou byl v Soulu podle jihokorejské televize YTN nalezen mrtev významný uprchlík z KLDR a policie prověřuje příčinu smrti. Hwang Čang-jop, který do Jižní Koreje uprchl v roce 1997 a stal se nejvýše postaveným činitelem pchjongjangské vlády, který kdy z KLDR utekl, byl dnes ráno nalezen doma mrtev. Sedmaosmdesátiletý muž, který kdysi byl rádcem Kim Čong-ila a poté v emigraci jeho tvrdým kritikem, zjevně zemřel na infarkt, ale tajné služby podle stanice raději prověřují, zda se náhodou nemohlo jednat o vraždu. Hwang Čang-jop žil pod neustálým policejním dohledem a na utajené adrese.