Britští šéfredaktoři rozhodli: Nejvlivnější ženou je Rowlingová

Londýn - Autorku ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi Joanne K. Rowlingovou zvolili šéfredaktoři nejvýznamnějších britských časopisů za nejvlivnější ženu v zemi. Předstihla dokonce i samotnou královnu Alžbětu II. Volba šéfredaktorů zhruba dvacítky britských časopisů, jež vydává společnost National Magazine Company, padla na Rowlingovou kvůli jejím literárním i morálním kvalitám, odhodlání uspět a její filantropii. Spisovatelka nedávno věnovala deset milionů liber (280 milionů korun) na založení kliniky pro léčbu roztroušené sklerózy.

Na druhém místě se umístila bývalá členka skupiny Spice Girls a manželka fotbalisty Davida Beckhama Victoria, která britskou panovnici odsunula na třetí příčku. Královna se přitom jako jediná Britka nedávno dostala - na 41. místě - do žebříčku stovky nejvlivnějších žen světa amerického časopisu Forbes.

První pětici National Magazine Company uzavírá Shami Chakrabartiová ze skupiny na ochranu lidských práv Liberty a hvězda X Factoru Cheryl Coleová. Na dalších místech první desítky nejvlivnějších žen ostrovní země figuruje manželka ministerského předsedy Samantha Cameronová, návrhářka Cath Kidstonová, modelka Kate Mossová, módní návrhářka Vivienne Westwoodová a paralympionička Tanni Greyová-Thompsonová.

National Magazine Company vydává na dvě desítky titulů, mimo jiné Cosmopolitan, Esquire, Harper’s Bazaar nebo Men’s Health. Společnost anketu uspořádala ke stému výročí svého vzniku.

Dalších 90 vlivných žen v Británii už není seřazeno v žebříčku. Je mezi nimi řada hereček (Kate Winsletová, Keira Knightleyová, Joanna Lumleyová, Emma Thompsonová), zpěvaček (Annie Lennoxová, Lily Allenová, Florence Welchová), obchodnic (první šéfka londýnské burzy Clara Furseová, ředitelka nakladatelství Random House Gail Rebucková), televizních novinářek (Davina McCallová, Kirsty Warková) i političek (Margaret Thatcherová, šéfka Konzervativní strany Sayeeda Warsiová nebo labouristická exministryně Tessa Jowellová).