Hráz před smrtícím kalem bude do úterka, šéf hliníkárny zatčen

Budapešť - Maďarsko by mělo do úterka dokončit výstavbu ochranné hráze kolem odkalovací nádrže hliníkárny u obce Kolontár, z níž se minulý týden po protržení vylil do okolí jedovatý kal; deset metrů vysoká bariéra by měla zabránit případným dalším únikům. Nové trhliny, které se objevily v protržené hrázi v sobotu, se podle dnešního prohlášení odborníků dále nerozšiřují. Hráz je ale natolik poškozena, že ji podle odborníků již není možné zachránit. V bahně bylo dnes nalezeno tělo posledního pohřešovaného. Tragédie si tak oficiálně vyžádala osm lidských životů. Ředitele hliníkárenské společnosti MAL, která zařízení vlastní, dnes na 72 hodin zadržela policie.

Podle záchranářů nebude nová hráz dlouhá 400 až 500 metrů, jak se uvažovalo dříve, ale bude mít kolem 1 500 metrů, z čehož 1 050 metrů je již hotovo. V základně bude široká 30 metrů a nahoře čtyři metry. Jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, zdravotnické orgány varují místní obyvatele a také týmy, které se podílejí na očišťování zamořeného prostředí a na budování ochranné bariéry, že množství prachu z červeného bahna ve vzduchu překračuje bezpečné limity. Vyzývají je, aby používali ochranné masky a brýle.

Do Maďarska míří pětičlenný tým expertů z EU, který má pomoci se snižováním dopadu havárie na životní prostředí a s opatřeními, jež by zabránila dalším hrozbám. Eurokomisařka pro krizový management Kristalina Georgievová řekla, že rychlé sestavení týmu svědčí o tom, že „evropská solidarita funguje“.

Mnozí přišli nejen o majetek. Hrozí jim i ztráta zaměstnání kvůli přerušení výroby v hliníkárně. „Už i tak jsme ve špatné situaci, ale kdyby podnik zavřeli, bude to ještě horší,“ zoufá si zaměstnanec hliníkárny Ferenc Davin.

Orbán: Stát by měl továrnu převzít

Policie dnes na 72 hodin zadržela generálního manažera MAL Zoltána Bakonyie. Maďarský premiér Viktor Orbán podle agentury MTI oznámil poslancům, že stát by měl zmíněnou společnost a její majetek převzít do doby, než budou povinnosti v souvislosti s havárií splněny. Zároveň vyzval parlament, aby tento návrh přijal. Poslanci navečer téměř jednohlasně přijali potřebnou legislativu, která ovládnutí MAL umožňuje. Pro se vyslovilo 336 zákonodárců, jeden byl proti a třináct se k hlasování nedostavilo, upřesnil Reuters.

Podle maďarského ministerstva pro životní prostředí zatím není jasné, zda byla nádrž přetížena nebo ne, ale pokud ano, jde o nelegální uchovávání odpadu, a tedy trestný čin. Společnosti MAL proto hrozí pokuty za poškození životního prostředí, které byly dosud vyčísleny nejméně na sto milionů dolarů. Společnost se dodatečně omluvila pozůstalým obětí a zraněným a uvedla, že je připravena zaplatit za vzniklé škody určitou kompenzaci úměrně své odpovědnosti.

Po protržení hráze minulé pondělí vyteklo do okolí na 700 000 metrů krychlových jedovatého kalu, který zasáhl několik obcí na západě Maďarska, způsobil smrt sedmi lidí, zcela zničil život ve dvou řekách a poškodil do určité míry i Dunaj. V případě další havárie by mohlo z nádrže uniknout dalších až 500 000 kubických metrů kalu, který by mohl zasáhnout území až do vzdálenosti jednoho kilometru. Tato největší ekologická havárie v Maďarsku byla i jedním z témat pořadu České televize 168 hodin.